Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill locka elever på Marieberg

John Norlandergymnasiet har det kämpigt. Just nu finns ett minus i budgeten på dryga fyra miljoner kronor. Arbetet med att vända utvecklingen rymmer bland annat nya marknadsföringsgrepp.

Annons

– Vi måste vara där människorna finns när vi marknadsför vårt gymnasium. Som ute vid Mariebergs köpcentrum och även på våra egna skolor.

Det säger Per Holm, (KD), gruppledare för oppositionen i gymnasienämnden. Han tror också att gymnasiets profilering mot Kina och östasien är något som kan locka elever även utanför länet.

– Kumla har ett bra geografiskt läge. Det gäller bara att nå ut till dem som kan bli våra elever. Det är tufft i tider av vikande elevunderlag, och jag tror inte vi marknadsför gymnasiet på bästa sätt i dag.

”Det behövs galna idéer”Han får medhåll av Stefan Svensson (S) ordförande i gymnasienämnen.

– Betoningen på marknadsföringen har hittills legat på nätet via Facebook och andra sidor. Det har visat sig inte funka så bra. Det behövs lite galna idéer nu för att få bättre fart, och att finnas på köpcentrum kan absolut vara en sån sak, säger Stefan Svensson.

Per Holms förslag om en reviderad marknadsföringsplan för gymnasiet, klubbades igenom vid senaste sammanträdet med gymnasienämnden.

Det gjorde också förslaget från Stefan Svensson om att hela organisationen för gymnasiet ska genomlysas.

– Vi måste få ett helhetsgrepp, så att vi som fattar beslut har rätt underlag till det. Den genomsyn vi gör nu ska omfatta bland annat lärarnas kompetens och storleken på elevgrupperna. Många, små klasser är ett av våra ekonomiska bekymmer eftersom personal är vår största kostnad.

Ny visionArbete pågår också med att ta fram en ny långsiktig vision, som ska ersätta den som togs så sent som i våras. Oppositionens önskemål är där att gymnasiet ska ha fler teoretiska program. Den uppfattningen delas inte i första läget av Stefan Svensson.

– Vi har ju provat teoretiska program och gått på pumpen där med för få sökanden. Jag vill hellre satsa på att vi ska bli ännu bättre på det vi redan gör bra.

– Fokus ska i första hand ligga på yrkesföreberedande program. Sedan får vi se vart utvecklingen för oss.

Mer läsning

Annons