Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna inte eniga om ny utbildningschef

Politikerna var inte eniga i tillsättandet av Mait Walderlo som ny barn- och utbildningschef.
– Det är tråkigt. Jag hade önskat att vi hade kunnat vara eniga, säger Lennart Eriksson (S), kommunalråd.

Annons

När rekryteringen av ny barn- och utbildningschef gick in i slutfasen återstod två kandidater, Birgitta Åberg och Mait Walderlo.

Innan sommaren stod det klart att S-majoriteten och oppositionen förordade olika kandidater. Enligt kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S) föreslog han i det läget att den tillförordnade chefen, Rolf Östman, skulle få förlängt förordnande i väntan på att en ny rekrytering kunde genomföras.

Förhoppningen var att man då skulle kunna hitta en kandidat som det fanns politisk enighet om.

Hade gått för långt

Det förslaget sade oppositionen nej till. Då gick S-majoriteten vidare i processen med Mait Walderlo, som även kommundirektören och personalchefen ville ha.

När ärendet togs upp igen efter sommaren förordade oppositionen att Östman skulle få fortsätta tills vidare.

– Men då hade processen redan gått för långt och Mait Walderlo hade redan varit hos oss, så det sade vi nej till, säger Lennart Eriksson.

– Det handlar om två personer som båda är väldigt bra. Vad vi ansåg övervägde till Mait Walderlos fördel var att hon lett en större organisation och är van att vara chef över chefer, säger Lennart Eriksson.

– Vi ansåg helt enkelt att Birgitta Åberg var bäst lämpad för uppdraget, säger Per Holm (KD) gruppledare för oppositionen i barn- och utbildningsnämnden som tillsammans med Maria Haglund (M) reserverade sig mot s-majoritetens beslut i kommunstyrelsen.

Facken också oeniga

Av fackförbunden förordades Birgitta Åberg av SKTF, Vårdförbundet, Svenska psykologförbundet och SSR.

Kommunalarbetarförbundet och Skolledarförbundet hade inget att erinra mot valet av Mait Walderlo.

Lärarnas riksförbund tyckte inte att någon av kanditaterna var lämplig, och ville därför att en ny rekrytering skulle genomföras. Lärarförbundet skrev under på Mait Walderlo, men med tillägget att de förutsätter att den nya chefen ges det mandat, förtroende och resurser som krävs för att utveckla förvaltningens verksamhet.

Fotnot: Mait Walderlo håller på att avsluta sin nuvarande tjänst och börjar troligen i Kumla i månadsskiftet september-oktober.

Mer läsning

Annons