Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polsk speedway är Marinas passion

Att vara från Kumla och gilla speedway är knappast unikt. Men 21-åriga Marina Karlssons stora intresse för sporten för henne till Polen flera gånger om året.

Annons
Marina Karlsson i Kumla åker till Polen flera gånger om året för att se på favoritlaget Falubaz. Speedway-lagets färger grönt, vitt och gult går igen på många ställen i inredningen i hennes lägenhet.

Låt oss först slå fast att Marina Karlsson är en stor Indianerna-fantast. Hon är vice ordförande i lagets supporterklubb och går på alla hemmamatcher. Men sedan några år tillbaka har hon ytterligare ett favoritlag, polska Falubaz.

– Det är väl Pepes förtjänst. Han kör för det laget i Polen och när jag var på en Grand Prix-tävling i Göteborg 2009 träffade jag en polack där som erbjöd sig att hjälpa till så att jag kunde åka dit, säger Marina Karlsson.

Gästfria polacker

”Pepe” är förstås Piotr Protasiewicz, den polske speedway-föraren som varit Kumla-Indianerna trogen i över ett decennium. Och dit, det var staden Zielona Gora i västra Polen, där laget Falubaz har sin hemvist.

– Jag höll kontakten med killen jag mötte i Göteborg och han sade att jag kunde bo hos hans föräldrar. Och honom hade jag bara träffat i en kvart! Polackerna är väldigt gästfria, säger Marina Karlsson.

Pratar polska

Sedan dess har det blivit ett antal resor till Polen och dessutom har Marina lärt sig prata och förstå polska ganska bra.

– Det är inte bara själva speedwayen som drar utan även allt bakom, att lära känna ett nytt land, nya människor och ett nytt språk. Och man får en annan kontakt med förarna, de tycker att det är kul att man kommer från Sverige för att se dem.

Enligt Marina är det något speciellt med stämningen på läktarna på polsk speedway.

– Fansen sjunger och skriker hela tiden, så man har ingen chans att höra vad som sägs i högtalarna. De har mängder med hejaramsor och gör nya banderoller inför varje match.

Fick intresset från pappa

Marinas speedway-intresse har hon fått av sin pappa, som hon följde med på matcher redan som liten. Nu brukar han i sin tur följa med henne till Polen när hon åker dit och även sambon har påverkats av Marinas brinnande intresse.

– Han var väl allmänt intresserad av motorsport när vi träffades, men nu följer han också med på matcherna, senast jag var i Polen i april var han med. Möjligtvis tycker han att jag går till överdrift när jag skaffar kuddar och ljus i Falubaz färger, säger Marina Karlsson och skrattar.

Mer läsning

Annons