Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pomolog löste äpplemysterier

Nu är det bestämt: nu vet Barbro och Lars-Göran Iwarsson vad de har för äpplen i trädgården.

Annons
Fruktstund. Barbro Ivarsson fick hjälp att lösa ett äpplemysterium av Christer Sandberg. Det stora lite grova äpplet Barbro hade med sig var av sorten Antonovka. Bild: JAN WIJK

Det är inget vanligt äppelträd som växer hos paret Iwarsson i Kumla. De har funderat över vad det kan vara för sort, men de förslag de fått från vänner och bekanta har inte verkat stämma.

I går gjorde de slag i saken. Barbro och Lars-Göran var några av alla de som ställde sig i kö hos pomologen Christer Sandberg, som var gäst hos Björka trädgård.

Med sig hade de ett enormt stort äpple med lite skrovlig yta. Det har växt hemma i trädgård i Viaområdet i alla år, kanske sedan huset byggdes i slutet av 1940-talet.

– Jag har en idé om vad det kan vara och stämmer det så är ni att gratulera, sade han innan han satte kniven i frukten.

Efter provsmakning och konsultation i en av flera äppelböcker slog han fast att det var ett Antonovkaäpple.

– Det är inte så vanligt numera, men det borde det vara. Det är ett utmärkt äpple att ha till mos, ansåg Christer Sandberg.

Ytterligare ett äpple hade Lars-Göran och Barbro med sig från ett träd hos Barbros mamma. Det visade sig vara värmländskt äpple med namnet Risäter.

– Går det få tag på sådana träd, undrade Barbro och fick till svar att genbanker eller lantbruksskolor kan ta fram nya träd av gamla sorter.

– Det vore kul om det gick att lösa. Vi får ta kontakt med Julita eller Kvinnersta så fort det går, tyckte Lars-Göran.

Mer läsning

Annons