Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiären för Viktor Balck närmar sig

Premiärdatumet närmar sig i raskt tempo och nu är skådespelarna på plats för repetitioner vid officersmässen i Sannahed. Berättelsen om Viktor Balck- den svenska idrottens fader, blir en sommarteater där den i publiken som så önskar själv aktivt kan delta vid olika idrottsgrenar.

Annons
Görgen Hägglund är föreställninngens kommentator.- Jar har stark röst och brukar därför få de roller där det är viktigt att höras ordentligt.

Biljettförsäljningen till sommarens teaterbegivenhet i Sannahed har precis börjat ta fart. Dubbla föreställningar kommer att spelas mellan den 23-29 augusti, och från och med den här veckan har skådespelarna från amatörteaterföreningen i Åbytorp flyttat ut sina repetitioner till officersmässan.

Omgivna av den rätta miljön stiger inspirationen till spelet, men en och annan fundering kring det praktiska dyker också upp.

– Spela bara teater! Ljudet, ljuset och allt det andra tar vi senare allt eftersom, säger regissören Jenny Young Zayed bestämt.

Första akten spelas inne i officersmässen, där Viktor Balck tjänstgjorde som officer i slutet av 1800-talet. Andra akten är förlagd utomhus till hembygdsgården på andra sidan vägen. Där får publiken vara med under midsommarfirandet 1881 med tillhörande idrottstävlingar.

– Vi kommer bland annat att ha höjdhopp, längdhopp och spjutkastning, där publiken kan delta. Pris till vinnare kommer att delas ut i varje föreställning, berättar Jenny.

Huvudpersonerna i teatern talar med värme i rösten om Viktor Balck, den spännande personen som de upptäckte under researchen i vintras.

– Jag kan känna igen mig själv i honom, bland annat att det är viktigt med motion och att det ska vara lekbetonat med glädje att motionera, säger Lars-Inge Larsson som gestaltar Viktor Balck.

Balck var en mycket upptagen man, som förutom officerstiteln och sitt brinnande intresse för idrott även var ordförande i flera föreningar. Hans hustru Anna Balck fanns hela tiden troget i hemmet.

– Men då Viktor varit borta 32 kvällar i rad blir det lite mycket även för henne, säger Henrietta Helldin, som spelar Anna, och syftar på en scen i första akten där Anna upprörs över att Viktor kommer hem mitt i natten.

Fler statister efterlyses, som under föreställningarna bland annat kan vara med vid de olika idrottsgrenarna. Om sedan också vädergudarna vill vara på arrangörernas sida och bjuda på en vecka med lika vackert väder som tidigare i sommar, vore det självklart en god hjälp för lyckade föreställningar.

Åsa Eriksson

019-15 54 42

[email protected]

Regissören Jenny Young Zayed har bråda dagar inför premiären.
Tanken hos Viktor Balck att klättra upp till sin hustru via stuprännan var god, men inte så lätt genomförd.
Anna och hennes hushållerska Hanna ser ner på publiken från översta våningen i officersmässen.

Mer läsning

Annons