Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenadgård täckt av träck

Fågelskit täcker promenadgårdens golv på säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten. Problemet är anmält till Kumla kommun som en sanitär olägenhet.

Annons

Det är två av de intagna som har vänt sig till kommunens miljöavdelning eftersom de anser att kriminalvården inte tagit deras klagomål på allvar.

I sitt brev hänvisar de intagna till att de som sitter på säkerhetsavdelningen har rätt till en timmes promenad om dagen. ”Eftersom vi inte kan vistas på gården på grund av fågelspillning så fråntas vi den rätten”, skriver de båda.

Den 100 kvadratmeter stora gård som hör till säkerhetsavdelningen är täckt av stålgaller. Där trivs fåglar, framförallt kajor, och deras spillning hamnar på golvet.

Magnus Östlund är tillförordnad chef på Kumlaanstalten.

– För två-tre veckor sedan var det väldigt mycket fåglar här. Inte varje år, men då och då, kommer det hundratals eller rent av tusentals kajor.

Han säger att anstalten har försökt hitta olika sätt att skrämma bort fåglarna, bland annat med ljud, men inte funnit något som fungerat tillfredsställande.

– Kajorna ger i från sig spillning och även av andra skäl är det inte så trevligt att ha dem där, säger Östlund.

Han tycker dock att anstaltsledningen försökt åtgärda problemet.

– De gånger det har blivit för mycket spillning har vi sanerat med hjälp av högtryckstvätt, säger han.

Önskemålet från de båda internerna är att kommunen förelägger anstalten att städa rastgården ordentligt, eftersom de anser att fågelspillningen är en sanitär olägenhet. Det svar de fått från hyresvärden Specialfastigheter, som ansvarar för byggnaderna på anstalten, är att det står de intagna fritt att själva sanera promenadgården om de anser att det behövs.

Mer läsning

Annons