Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot hög musik på nyår

Sänk ljudet! Den uppmaningen får arrangörerna av nyårsfirandet på torget med sig inför årets planering.

Annons
Torgbuller. En anonym Kumlabo har hört av sig till kommunen med synpunkter om ljudnivån vid nyårsfirandet på Kumla torg förra året. Då spelade bland andra Winchester Widowmakers. Klagomålen gäller dock att det spelades från morgon till kväll redan dagen före nyårsafton. Arkivbild: PRIVAT/TOMAS BORG

I ett anonymt brev har en Kumlabo bosatt vid torget beskrivit att det spelades musik på hög volym vid andra tider än själva nyårsfirandet.

Från morgon till kväll

Enligt brevet spelades musik från morgon till kväll redan 30 december och det fortsatte även under nyårsafton. ”Inte förrän på kvällen kom det folk för att lyssna på musiken”, noterar brevkrivaren, som hoppas att det blir ändring i år.

Gertrud Åstrand, chef för Kumla kommuns kulturavdelning, har tagit del av brevet.

Känner inte igen bilden

– Jag känner inte igen den bilden som ges i brevet och jag har också ringt och pratat med han som skötte ljudet och inte heller han minns det som det skrivs i brevet.

Enligt Åstrand skedde ljudkollen på eftermiddagen och sedan började musik spelas i högtalarna vid tiotiden på kvällen.

– Vi har pratat om det här och ska försöka minimera ljudchecken, lovar Åstrand, som samtidigt säger att hon inte håller med om att det var för hög volym på torget.

Föreslår Kumlasjön

Brevskrivaren föreslår att nyårsfirandet i stället borde förläggas till scenen i Kumla sjöpark, där inte många skulle störas av hög ljudvolym.

– Den tanken har jag haft. I år har blir det på torget, men ett annat år skulle det kunna vara fantastiskt vackert med ett arran-gemang i sjöparken.

Det som talar emot en flytt från torget är enligt Åstrand att det kan vara svårt, inte minst för äldre, att ta sig till sjöparken.

– Och tanken med kommunens nyårsfirande är ju att alla ska kunna gå ut och mötas, säger Gertrud Åstrand.

Mer läsning

Annons