Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester från Hagaskolans lärare

De ständiga rektorsbytena och bristen på respons från skolledningen har fått lärarna på Hagaskolan att protestera.

Annons

Jennie Klingvall, Elin Jönsson och Sara Malteskog berättar ivrigt om duktiga elever och hur de är ett lärargäng på skolan som stöttar varandra i vardagen.

– Och det är nog det som gör att man orkar, trots allt. För stöttningen från skolledningen lämnar mycket i övrigt att önska, säger Jennie.

– Förra året var det ju stora demonstationer på torget och vi tänkte att nu äntligen händer något. Men det blev ingen förbättring, säger Elin Jönsson.

Tillsammans med skolans övriga lärare har de skrivit ett brev till skolchef och politiker. Där lyfter de fram sin vånda över att, återigen, drabbas av ett rektorsbyte.

Daniel Berglund slutar efter endast ett år på sin tjänst.

I brevet tar de även upp sin vilja att arbeta utvecklande med bland annat ämnesbehörighet och IT.

– Vi har inte fått något svar på brevet. Tänk om de ändå kunde lyssna på oss och tycka det är bra att vi engagerar oss, säger Sara.

Att Kumlas rektorsorganisation ses över tycker de är bra. Men de konstaterar samtidigt att det endast handlar om att omdisponera det befintliga, inte om några tillskjutna pengar.

– När vi sedan via vårt fackförbund fick höra att vår rektor även ska ha hand om Ekeby skola på en 70-procentig tjänst tyckte vi det var droppen. Det är helt absurt att föreslå något sådant. Vi trodde att den nya rektors-organisationen skulle vara till det bättre för våra rektorer och inte till det sämre, säger de.

Nämnden fattar beslut om en ny rektorsorganisation den 30 maj. Att Haga och Ekeby är föreslagna att hamna under samma rektorsområde stämmer, men inte att det skulle skötas på 70 procent, säger barn- och utbilndingschef Mait Walderlo.

– Det är en missuppfattning. Vi ska ha hela rektorstjänster. De ska också jobba i par tillsammans med en förskolechef, för att bättre kunna fokusera på pedagogiken.

Men faktum kvarstår, att många rektorer lämnar Kumla.

– Förutsättningarna kanske är för tunga i Kumla, men det är den situation vi har. Påverkar detta gör man genom ett professionellt arbete inåt, inte via protestbrev eller med att stå med plakat på torget, säger Mait Walderlo.

Hon säger sig dessutom inte vara bekymrad över att rektorer slutar.

– Det kommer nya rektorer, minst lika bra som de gamla. Det är bra med arbetsrotation. Det kan låta cyniskt och känslokallt, men det är så jag ser det.

Kommer den nya rektorsorganisationen att underlätta för Kumlas rektorer?– På lång sikt, ja. Men det går inte att säga när.

Varför fick inte lärarna på Hagaskolan något svar på sitt brev?– På grund av min stora arbetsbörda. Jag försöker svara de som anropar mig, men det är inte alltid jag hinner. Det är främst rektorernas ansvar att kommunicera med lärarna.

Mer läsning

Annons