Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot att kommunen vill ta över ansvaret för öppen förskola

Familjecentralen har redan vållat diskussion, både i fullmäktige och på NA:s debattsida. Detta med anledning av att kommunen vill ta över huvudansvaret för den öppna förskolan som i dag drivs av kyrkorna.

Annons

I söndagens NA skrev den samlade oppositionen ett inlägg på debattsidan. Där nämns den öppna förskolan och att, som oppositionspartierna anser, det civila samhällets engagemang ställs åt sidan när kommunen vill ta över ansvaret för den verksamheten från kyrkorna.

Diskussion kring detta blossade även upp på måndagens fullmäktigemöte.

– Externa aktörer ska välkomnas, inte stängas ute. Särskilt dumt att göra så blir det i en tid då kommunen själv har svårt att få pengarna att räcka till, sade oppositionsledaren Mats Hellgren (M).

”Stänger inte ute kyrkan”

– Vi stänger absolut inte ute kyrkan. Det enda vi sagt är att vi vill att kommunen ska ha huvudansvaret, sedan vill vi samarbeta med både kyrkan och andra aktörer, sade Katarina Hansson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det var vänsterpartiet, som efter höstens val nu är samarbetspartner med socialdemokraterna, som lyfte frågan om att kommunen borde ha huvudansvaret för den öppna förskolan.

Katarina Hansson hänvisar till att alla föräldrar inte känner sig bekväma med att ha sina barn i en förskola som drivs av kyrkan.

– Vi har fått samtal från många föräldrar med barn i öppna förskolan som i dag känner sig malplacerade på grund av att de har en annan religion. När kyrkan arrangerar aktiviteter vill de att vi ska erbjuda alternativ. Därför vill vi nu ha en öppen förskola som inkluderar och välkomnar alla, oavsett religion.

Mer läsning

Annons