Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prövare gav egna sonen tillstånd

Sju elever som gått på yrkesförar-utbildningen på Komvuxi Kumla har inte fått några betyg. Trots att de gick på utbildningen för flera år sedan.

Annons

– Om eleverna gått på utbildningen borde det finnas betyg. Men de är inte ens registrerade som antagna på Komvux och vi hittar inga betyg för dem. Det är bara att beklaga, säger Rolf Östman, rektor för Komvux i Kumla.

Behövde aldrig begära

Eleverna gick på yrkesförarutbildningen på Komvux i Kumla 2006 och 2007. En av dem konstaterar att han hela tiden trott att han var inskriven på Komvux . Han har inte reagerat på att han inte fått betyg eftersom han redan hade jobb och aldrig behövde begära ut något sådant.

– Jag läste de kurser som krävdes och gjorde prov, precis som man ska. Om inte skolan hittar något betyg så har de väl slarvat på något sätt. Klart man ska kunna begära ut ett betyg. Man vet ju aldrig när man kan komma att behöva det, säger han.

SUF ansvarade

Under den här perioden ansvarade Sydnärkes Utbildningsförbund för Komvuxutbildningen i Kumla.

Rolf Östman var inte själv rektor för Komvux i Kumla då, men konstaterar att det var en stökig tid med många rektorer under en kort period.

– Någonstans har någon slarvat med dokumentationen, den saken är klar. Eleverna har sannolikt fått den utbildning de ska ha, men deras kunskaper har inte dokumenterats och registrerats som de ska. Varför vet jag inte.

Vad kan man göra i efterhand?

– Det kan jag inte säga på rak arm än. Men vill man ha sitt betyg ska man höra av sig till mig. Vi ska lösa det här på något sätt i samarbete med Trafikcenter och Sydnärkes Utbildningsförbund. Finns samma lärare kvar som då och någon form av underlag så kan man kanske lösa det den vägen. Eller låta eleverna validera sina kunskaper i efterhand så att de får sina betyg.

Mer läsning

Annons