Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pysslig söndag på biblioteket

Alla kan tova. Det anser Åsa Edberger Benallal som i går hade ullverkstad på Barnens söndag på Kumla bibliotek.

Annons
VISAR. Åsa Edberger-Bennallal visar Kevin Moberg, 5, och Hanna Moberg, 4, hur de ska tova. Foto: Veronica Svensson

När det är en gråmulen andra advent passar det bra att pyssla. Det tyckte exempelvis syskonen Kevin och Hanna Moberg, 5 och 4 år gamla, som tagit chansen att prova på att tova i ull på biblioteket.

– Doppa bollen i såpvattnet, och sedan rullar man bollen nästan som en liten köttbulle, visar Åsa Edberger Benallal som leder ullverkstaden. Själv fastnade hon för tovning redan när hon gick på Kävesta folkhögskola 1997.

– Man kan göra allt med ull, ull är gränslöst. Man kan exempelvis blanda in olika material. Tovning är något som passar och kan vara kul för alla åldrar, säger Åsa.

Hon har fullt upp med att hjälpa och instruera alla barnen som kommit. Fler bord behöver plockas fram när antalet pysselsugna kommer upp i 15, och skaparglädjen är stor. Framför allt tillverkas små ”huvudgubbar”, små bollar i olika färger med ögon och mun.

Ett sidobord är fyllt med ull i alla regnbågens färger och det är inte helt lätt att välja hur ens tovade skapelser ska se ut. William Sahlén, 7 år, väljer noga och koncentrerat bland ullen.

– Det är första gången jag provar, tror jag i alla fall, säger han och väljer en blå färg till att börja med.

Mer läsning

Annons