Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiostyrda segelbåtar kappseglade i Kumlasjön

Nya Kumlasjön var i går skådeplats för en endagsregatta med radiostyrda segelbåtar i huvudrollen. 14 tävlande gjorde upp i kappseglingen som är en del i kvalet till nästa års EM.

Annons
Magiskt liten. Micro Magic är namnet på den lilla radiostyrda segelbåten. Den är bara 53 centimeter lång och väger strax under kilot, 860 gram.BILD: SAMUEL BORG

En datoriserad röst räknar ned. När starten går skriks det. Någon rundar inte bojen, det bildas för mycket vågor. Det svärs över att en båt kör in i en annan. Sedan blir det tyst. Alla tittar koncentrerat och styr med kontrollen. Knäpptyst.

Tävlingen i Kumla var den andra av sex deltävlingar som ska avgöra vilka fyra utövare från Sverige som ska representera landet i EM nästa år.

Att man valde Kumla för tävlingen var av rent geografiska skäl.

– Alla hade ungefär lika långt att åka, säger Magnus Timerdal.

Han började med sporten 2007 och var den som drog i gång verksamheten i Sverige. I dag finns det cirka 40 aktiva seglare i landet, berättar han.

Hur fungerar Kumlasjön att köra i?

– Det är väldigt vackert och trevligt här, men tyvärr är det alldeles för mycket sjögräs för att det ska fungera bra. Det är lite för chansartat att arrangera tävlingar här, säger Magnus Timerdal.

Tävlingen, som avgjordes i flera heat, går ut på att båtarna ska köra två varv runt en bana genom att kryssa och länsa sig fram i vattnet.

Läs mer i måndagens NA.

Kontroll. Det var helt tyst under loppen, förutom vid starten, och en frenetisk aktivitet vid kontrollerna.BILD: SAMUEL BORG
Motvind. Mats Fahlander från Stockholm hade ingen bra dag. Först var det strul med radiostyrningskontrollen och sedan kom det alldeles för mycket sjögräs på båten.BILD: SAMUEL BORG
I går var det kappsegling på nya Kumlasjön. Endagsregattan är en av flera deltävlingar som ska kvalificera fyra svenska utövare till EM nästa år. Längs till vänster Jari Heiskanen.BILD: SAMUEL BORG
Mats Fahlander, i mitten, följer noga sin båts färd.BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons