Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor kan gå ned på deltid

Rektor Håkan Sandberg stannar till hösten hemma en dag i veckan från jobbet. Det är ett av hans förslag på hur barn- och utbildningsförvaltningen ska klara sin budget.

Annons

Som NA skrev i tisdagens tidning ska Kumlas rektorer senast på torsdag lämna in sina förslag till hur man ska uppnå en budget i balans. Se komplett lista på hur mycket som ska sparas här intill.

Indragna tjänsterRektorn Håkan Sandberg föreslår att indragna tjänster utgör största besparingarna för att klara att hämta in de 581 000 kronorna som hans skolområde ska spara. 200 000 kronor ska sparas genom att en pensionerad förskollärare inte ersätts på Åbytorps förskola, och indrag av en halv lärartjänst på Stene skola inbringar 180 000 kronor.

I konsekvensbeskrivningen skriver han att kvaliteten på verksamheten kommer minska, då färre vuxna ska ta hand om lika många barn som tidigare.

– Jag vill inte tro att det ska behöva bli så här illa i slutänden, men mina åtgärder är skrivna utifrån de direktiv som gått ut till oss rektorer, säger Håkan Sandberg.

Redan låg bemanningRedan i dag bedömmer han att han har för låg bemanning för att fullt ut kunna hjälpa barn med särskilda behov på Stene skola, och att det mest är tur att skolan ännu inte hamnat i något tillsynsärende.

Till hans förslag hör även en minskning av den egna tjänsten med 20 procent.

– Det är ju inget jag önskar egentligen, eftersom jag förlorar i lön. Men det finns en rimlighet att besparingarna även får konsekvenser för den delen av organisationen.

”Omöjliga situationer”

– Vi ställs inför omöjliga situationer att lösa, säger Hagas rektor Jörgen Ericson.

– Vi har slimmat vår organisation år efter år nu. De vill att vi bygger en Rolls Royce av material till en Folkvagn. Så tror jag alla rektorer känner.

Fylsta skola ska spara över en miljon kronor och rektorn Catharina Kindvall-Scharmer säger att hon självklart är bekymrad.

Träff med chefenVictoria Holmgren, rektor för årskurs 6–9 på Kumlaby skola, har inte skrivit några åtgärdsförslag än.

– Jag vill vänta tills jag får en ordentligt genomgång av budgeten så att jag är säker på att jag har förstått rätt.

På torsdag har rektorerna begärt en arbetsplatsträff med barn- och utbildningschef Mait Walderlo.

Mait Walderlo tycker det är bra att rektorerna är tydliga i sina konsekvensbeskrivningar.

– Vi kan inte göra verkligheten finare än vad den är.

– Vi har en tuff situation nu, men jag väljer att se det positivt. Sett på hur läget är just nu så kan det bara bli bättre framöver.

Mer läsning

Annons