Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rena krigszonen” vid skola i Hällabrottet

Det råder rena ”krigszonen” på Kalkvägen och Carléns väg i Hällabrottet när skolbarn lämnas och hämtas. Så beskriver Therese Löf trafiksituationen utanför Tallängens förskola och skola. Nu vill hon veta vad ansvariga ska göra åt saken.

Annons
Skolväg. Enkelriktat utanför skolan kan vara en lösning på trafiksituationen.

Problemet med trafiken vid skolan är väl känt sedan många år. Det medger Bertil Ringqvist, chef på tekniska förvaltningen Kumla kommun.

– Vi håller på att ta fram en lösning där, tillägger han.

Men Bertil Ringqvist kan inte i dagsläget ge svar på när den trafiklösningen ska vara genomförd. Det beror på vad som ska göras för att öka säkerheten för oskyddade barn.

Enkelriktning diskuteras

Kumla har som målsättning att vara en trafiksäker kommun. Att bygga gång- och cykelvägar som är skilda från fordonstrafiken kan vara ett sätt att öka den säkerheten, till exempel på Kalkvägen och Carléns väg. Det har även diskuterats att göra gatorna enkelriktade.

Therese Löf och flera av hennes grannar på Kalkvägen har tröttnat på att ingen händer. Nu har hon skrivit ett medborgarförslag till kommunen där hon framför sina synpunkter.

"Det är kaos"

Therese Löf tycker att situationen är värst på morgonen, då alla elever börjar samtidigt vid åttatiden.

– Då är det kaos här. Det är bilar, bussar och barn som går och cyklar, beskriver hon.

Gatan utanför skolan och förskolan är i sig smal med ännu smalare trottoarer. Det gör att både barn och vuxna mer eller mindre tvingas gå ute i körbanan för att ta sig fram till skolan, enligt Therese.

Hon förordar att gatan enkelriktas för att minska trafikfaran.

– För det är bara en tidsfråga innan det händer något, säger hon.

Otäckt för barn

Lyckligtvis är det relativt få olyckor som sker just utanför skolor och förskolor. Men tillbuden är desto fler, enligt Lasse Lundberg på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Örebro län. Han berättar att barn generellt tycker att det otäckt med alla bilar och bussar när de ska gå till och från skolan.

Mer läsning

Annons