Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorerna övervägde anmärkning

Kommunrevisorerna är tveksamma till om kommunstyrelsens levt upp till sitt tillsynsansvar. Anledningen är de stora underskotten inom skolan och socialen.

Annons

Socialnämndens underskott uppgick till 27 miljoner kronor 2010, fyra miljoner mer än det dåliga resultat från föregående år. I slutet av året visade även barn- och utbildningsnämnden ett underskott på 10 miljoner kronor, trots att det inte föregåtts av några signaler om att läget var så allvarligt.

Det är de sistnämnda problemen i barn- och utbildningsnämnden som revisorerna anser vara allvarligast. Socialnämnden har under året aviserat att budgeten inte kommer hålla, men inom skolan kom underskottet som en kalldusch i samband med bokslutet.

Innebär det att kommunstyrelsen har brustit i sitt tillsynsansvar? Det var en fråga som väcktes när kommunrevisorerna sammanställde sin revisionsberättelse för 2010.

– Vi resonerade om kommunstyrelsen gjort allt vad som går att göra, säger Anders Svärd, (C) som var ordförande i kommunrevisionen fram till årsskiftet.

Det ligger på kommunstyrelsen att ha det övergripande ansvaret över ekonomin för de olika nämnderna. Och att rapporteringen om de annalkande underskotten inte fungerat bättre är något som revisorerna egentligen anser borde leda till en anmärkning.

Men man avstår trots allt från det.

– Vi har till uppgift att i positiv anda peka på förbättringsmöjligheter, säger Anders Svärd.

Och att nu rikta formellt kritisera kommunstyrelsen anser inte revisorerna skulle vara annat än att slå in öppna dörrar. Kommunstyrelsen fattade i slutet av förra året beslut om flera åtgärder som ska göra att man får bättre koll på nämndernas ekonomi. Bland annat börjar en controller på kommunledningskontoret senare i vår.

”Därför avstår vi från att rikta anmärkning och kommer att med intresse följa resultat av det igångsatta arbetet”, skriver revisorerna i sin årsberättelse.

Mer läsning

Annons