Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridförbud överallt?

Det har blivit allt svårare att rida ut med häst i Sannahed. Förbudsskyltar sätts upp både av kommunen och privatpersoner.
– Jag skulle önska att det fanns tydligare riktlinjer för vad som ska gälla, säger hästägaren Ulrika Klasson.

Annons
Ridförbudet på Regementsmarschen gör att ryttare i Sannahed blir avskärmade från ridstigar i skogen.

Ulrika Klasson bor sedan 30 år tillbaka i Sannahed. Hennes gård ligger mycket vackert med fri sikt ut över fälten åt öster. I hagarna betar fyra egna hästar och tre inhyrda. På gården finns också en ridbana, och det är där som både Ulrika och hennes dotter Alva oftast håller till när de rider.

– På grund av alla förbudsskyltar mot ridning och de kommentarer man fått har det blivit att vi rider ut allt mindre, säger Ulrika.

Konflikter

Det finns ett skogsområde i Sannahed där några av de stigar som idag finns från början skapades av Ulrika och andra ryttare i området. Men sedan började de som vill ut och gå att intressera sig för stigarna och sen även idrottsföreningen och där någonstans började konflikten.

– Nu har det istället blivit så att en del stigar används så lite att kommunen måste åka ut med röjsågar för att hålla dem öppna. Så var det inte tidigare, så länge vi red regelbundet på dem höll sig stigarna öppna på ett naturligt sätt.

För att komma till de stigar som fortfarande är tillåtna för ridning finns två sätt. Antingen rida en rätt stor omväg på landsväg. Eller trotsa den ridförbudskylt som finns på vandringsleden Regementsmarschen, och rida ett fåtal meter på den leden för att komma till stigarna i skogen.

Okej att trotsa förbud?

– Visst går det att rida runt. Samtidigt vill man gärna bort från bilvägarna när man har häst. När jag ringt kommunen har de sagt att det är väl okej att vi rider trots förbudsskylten när det gäller att bara korsa stigen. Men ibland har jag barn med mig och det känns inte direkt pedagogiskt bra att då rida förbi en förbudsskylt, säger Ulrika Klasson.

Förutom de kommunala skyltarna händer det även att privatpersoner sätter upp egentillverkade förbudsskyltar i området.

Ulrika känner att hon försöker visa stor hänsyn, med att inte rida där hon inte får, undvika att ge sig ut i markerna när det är som blötast och hästarna kan orsaka markskador och att rida i lugnt tempo där det är störst risk till att träffa på andra motionärer.

– Men hänsynen tillbaka är ofta inte stor. Det känns som att toleransen för hästar minskar allt mer i dagens samhälle. Så finns det så klart även de ryttare som förstör för alla oss andra genom att rida i full galopp på en stig där det kan komma människor som promenerar.

Ulrika har skrivit ett brev till kommunen. Hon önskar där att det ska finnas tydligare riktlinjer för vad som ska gälla, och vad man som ryttare ska göra i de fall där privatpersoner sätter upp egna förbudsskyltar mot ridning.

Mer läsning

Annons