Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ringde privat med sin jobbmobil - för 8 600

Under drygt sex månader använde en anställd på Kumlaanstalten sin tjänstetelefon privat för 8 600 kronor, vilket strider mot riktlinjerna. Mannen straffas med fem dagars löneavdrag.

Annons

Mannen som arbetar på Kumlaanstalten har inte följt Kriminalvårdens riktlinjer när det gäller användandet av telefonhanteringen. Telefonerna får inte användas för att köpa sms-biljetter eller betalsamtal. Under perioden 2 augusti 2010 till den 5 februari 2011 har mannen använt sin tjänstetelefon till ärenden som inte har anknytning till jobbet. Mannen skickade sms, ringde betalsamtal (Dagens spel, Sporttjänsten och Travtjänsten) samt ringde utlandssamtal för en summa av 8 600 kronor. Det är huvudkontoret i Norrköping som granskar fakturorna.

- Vi får bara de samtal som inte har prefix, men om något ser konstigt ut signalerar de till oss. Det är första gången som vi får en sådan här signal, säger Magnus Östlund som är ställföreträdande anstaltschef i Kumla.

Prefix för privata samtalOm man, på Kriminalvården, använder telefonen privat ska man använda sig av telefonileverantörens tjänst för delad faktura via prefix och eventuell kostnad ska då betalas av användaren. Privatprefixen kan inte användas vid utlandsvistelse och sms, mms och surfing som inte kan separeras från den privata fakturan får inte användas.

Fem dagars löneavdragPersonalansvarsnämnden anser att mannens agerande strider mot riktlinjerna och ser allvarligt på det. Enligt dem räcker det inte med en varning utan de har beslutat att disciplinpåföljden blir fem dagars löneavdrag. Det verkar inte bli några ändringar i regelverket efter den här händelsen.

- Vi ser inget behov av det. Vi förutsätter att folk sköter sig och det har nu visat sig att systemet fungerar, säger Magnus Östlund.

Mer läsning

Annons