Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödblått lag tar Kumla in i framtiden

Kumlas framtid är röd och blå.- Det var till slut den enda lösningen, sade Mats Hellgren (M) vid en gemensam presskonferens.

Annons

De båda partierna - Kumlas två största - får tillsammans 26 mandat av kommunfullmäktiges 45.

Det är en stabil majoritet och att det var av största vikt var det medskick partidföreträdarna fått med sig när de gick i in i förhandlingar, berättade både Mats Hellgren (M) och Katarina Hansson, (S) och Andreas Brorsson, (S) vid presskonferensen på bibiloteket efter lunch i dag.

Samarbetet var måhända oväntat för många, men den enda kvarvarande utvägen enligt trion vid podiet

Mats Hellgren sade också att flera möjliga ”regeringskonstellationer” blivit omöjliga på grund av krav från olika håll.

– För att driva en kommun framåt så krävs en samsyn i ganska mycket och en attityd att man vill lösa problem. Om man startar genom att säga att man inte vill samarbeta är man illa ute redan från ruta ett.

Från båda håll betonades att det nu presenterade samarbetet ger handlingskraft i stället för långbänkar och att det är två ”fiender” som nu samarbetar tonades ner.

– I de flesta stora frågor har vi varit eniga, sade Katarina Hansson, och pekade på valrörelsens fokus att förbättra skolresultaten och skapa mindre barngrupper i förskolan.

Hon konstaterade också att det säkert kommer finnas saker under resans gång där man har skilda åsikter.

– Facit är inte skrivet. Vi kommer säkert hitta saker som vi får knöla med och hitta lösningar för hur vi ska hantera, sade Katarina Hansson, men hoppades att det kan ske med respekt för partiernas olikheter.

Rent sakpolitiskt presenterades inte stora uppgörelser. Någon verksamhet inom vård och skola läggs ut på intraprenad på försök. Det är det närmaste Moderaterna kommer en privatisering av kommunal verksamhet.

Det blir också nya samtal om Kumlahallens framtida utformning där åsikterna gått isär om det vettiga i att servera alkohol i en miljö där många ungdomar rör sig.

Från båda partierna konstaterades att den uppgörelse man nu nått fram till hade fått enhälligt stöd i respektive styrelse.

Att väljarna kanske inte är lika begeistrade i samarbetet vilket kan ge färre röster 2018 tog inte Mats Hellgren så stor hänsyn till.

– Man kan inte alltid leva efter vad som ska hända om fyra år. Ibland måste saker hända nu.

Mer läsning

Annons