Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelse på recepteffektiv hälsofrämjare

På temat Passion för livet arrangerades årets Äldredag i Kumla. Fysisk aktivitet på recept var ett av dagens många ämnen.

Annons
Eivor Axelsson gillar att röra på sig och uppskattade föredraget om Fysisk aktivitet på recept. När pausgympan drog igång på Äldredagen var hon en given deltagare.

Att hålla kroppen i gång med daglig rörelse kan hjälpa de flesta att må bättre. Att få äldre att röra sig mer i vardagen kan göra underverk, menar Jenny Forsberg, som arbetar som utvecklare av fysisk aktivitet på recept inom primärvården i länet.

– Fysisk aktivitet på recept, eller FaR som det kallas, kan både förebygga och behandla. Det finns i hela landet och i Örebro har vi haft det sedan 2004. Vi var en av de första länen som nappade på det, berättar Jenny.

FaR skrivis ut till patienter i alla åldersgrupper, men tyvärr inte så ofta till äldre som Jenny skulle önska.

”Aldrig för sent”– Därför är det viktigt att informera om det. För det är aldrig för sent att börja röra på sig. Och nu pratar jag inte om att man måste dra på sig träningskläderna och ge sig ut i motionsspåret. Det räcker med måttlig rörelse i vardagen, till exempel att ta trapporna i stället för hissen.

Vad är skillnaden mellan att läkaren ger råd om att patienten bör röra sig mer och att ge ett recept på en aktivitet?

– Om man ger ett muntligt råd ger det effekt, men att få något skriftligt på ett recept väger tyngre, säger Jenny.

– Dessutom kan man följa upp träningen och se hur det fungerar. Annars är det lätt att patienten ger upp efter ett tag, särskilt om det gör ont att träna till en början.

Jenny Forsberg ser positivt på ökningen av utskrivna FaR i länet.

– 2007 var det runt 700, förra året 1 400 och i år hade vi i september redan 2 126 stycken! Det känns jätteroligt.

Behöver bli påmind

Senioren Eivor Axelsson tycker att informationen om FaR var nyttig, precis som resten av dagens föreläsningsämnen.

– Det är bra att lära sig nya saker hela tiden. Och ibland behöver man bli påmind om att man aldrig är för gammal för att prova nya saker.

Eivor har aldrig fått frågan om hon är villig att prova FaR, men kommer definitivt att tacka ja om det erbjuds.

– Ja, jag tycker om att röra på mig, så det passar mig bra.

Äldredagen innehöll även föredrag om hur man lever bästa möjliga liv, musikunderhållning och pausgympa. Dagen arrangerades av socialförvaltningen i Kumla kommun och har varit årligt återkommande sedan 2005.

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Fysisk aktivitet har bevisad positiv effekt vid en mängd olika sjukdomstillstånd, till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Det fungerar även hälsoförebyggande.

Primärvården i Örebro har ordinerat FaR sedan 2004. All legitimerad personal på vårdcentralen kan ordinera fysisk aktivitet som behandling eller en del av behandlingen.

FaR ska vara en pulshöjande aktivitet, till exempel stavgång, vattengymnastik och gympapass. Något som är anpassat till dina egna förutsättningar och önskemål.

Aktiviteterna bedrivs oftast utanför sjukvården. Kostnaden ingår inte i högkostnadsskyddet. Örebro läns landsting samarbetar med Örebro läns idrottsförening när det gäller gruppaktiviteter.

Antalet FaR ökar stadigt. Hittills i år har 2000 FaR skrivits ut i länet.

Mer läsning

Annons