Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runes kartongvärld, från fantasi och verklighet

När dagarna som snickare var över, tog byggandet i kartong istället vid. 88-åriga Rune Andersson låter fantasin flöda hemma i bostaden på Kungsgården.

Annons
Hattklädd rimmläsare. NA:s utsände bjuds på en hel liten föreställning, där Rune Karlsson tar på sig den egengjorda hatten och läser den långa rimmade berättelsen om livet på gården Bondemo.

Den första byggnationen möter besökaren redan ute i korridoren på Kungsgården: en modell av just Kungsgården, belyst med en före detta julgransbelysning.

Väl i lägenheten väntar Rune Andersson ivrigt på att i tur och ordning visa alla de modeller han byggt sedan förra sommaren.

– Den här var först ut, det är en gård helt och hållet tagen ur fantasin, säger Rune och innan jag hinner hämta andan och fråga något läser han upp en lång rimmad berättelse om livet på gården Bondemo, och om Morgan och Mariana som levde där. Allt skapat som en återblick från de tider som gått, som det står längst ner i rimmet.

Nästa modell är det verkliga praktexemplaret- en modell av Berga gård i Västergötland gården, där Rune jobbade som dräng 1941. Allt finns återskapat: rättarebostaden, drängkammaren,dammen där en liten flicka tragiskt drunknande 1908, de stora rabatterna med blommor, och så grindbostaden med sina cirka 140 glasrutor där Rune bodde med sin faster.

– Jag är sist född av fem syskon och min mamma dog när jag var två år. Jag växte upp hemma hos min farbror och när även han dog flyttade jag med min faster till grindstugan på Berga. Det var ett vackert hus, men utan några som helst moderniteter. Vatten hämtade vi uppe vid stora gården.

Runes modeller är av det slaget att flera och fler detaljer upptäcks, ju längre man ser på dem. Darrhänt är han alls inte, trots åldern, och från att ha snickrat fullstora möbler är det nu under senaste året istället pillerarbete som gällt.

Det är också återbruk av höga mått: ett exempel är att omslagspappret till de saker han köpte på bokhandeln, nu klädsamt ytterskikt på muren runt Berga.

Det finns också en modell av det egna hemmet, Näset i Yttermalung, dit han flyttade med sin fru Birgit 1968. Fem barn föddes under åren där, innan flytten till Kumla 1985.

Rune har jobbat med modellerna en stund varje dag sedan förra sommaren. Modellerna står nu på tv:n, skrivbordet och lite varstans i lägenheten.

– Vi har ju inte så mycket plats här. Så det vore skönt att bli av med modellerna, säger Rune plötsligt.

Efter allt jobb du lagt ner vill du bli av med modellerna?!– Ja, eller som minst låna ut dem. Kanske om biblioteket vill ordna med en utställningen eller nåt.

Det hoppas vi på. För de personliga och samtidigt fantasifulla modellerna är väl värda att beses av fler.

Historien om Berga gård, nedtecknad av Rune.
Rune är ivrig att berätta om allt
Utedasset med en liten gnagare utanför.
Kyrkogården där Morgan och Marianas namn från den rimmade berättelsen återfinns på en sten.
Berättelsen om byggandet av Kungsgården.
Kungsgården.
Berga gård.
Växthus
Kaninbur.
Näset, Rune och Birgits bostad från 1968-1985.
Med skrivmaskin slipper man datakrångel, konstaterar Rune.
Rune sparar på det mesta, även tidningsurklipp.

Mer läsning

Annons