Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S) prioriterar barn och äldre i valmanifest

När socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest togs snabbare insatser för unga arbetslösa, en ny internationell skola och fler trygghetsboenden upp som viktiga punkter inför den kommande mandatperioden.

Annons

Med mottot ”Vi vill, vi vågar och törs” säger sig socialdemokraterna i Kumla vilja förändra kommunen till det bättre. En av hjärtefrågorna inför valet är ungdomsarbetslösheten.

– Vårt löfte är att ingen ska behöva gå till socialen på grund av arbetslöshet, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson.

–Vi vill arbeta med unga arbetslösa från dag ett genom att erbjuda praktik eller erbjuda alternativa arbeten.

Detta är något man lovar att införa direkt efter valet. Även att starta en internationell skola, bygga trygghetsboenden, bygga vindkraftverk, möjliggöra sopsortering samt skapa mötesplatser för fritidsaktiviteter för Kumlaborna är högprioriterade insatser.

En internationell skola ska locka de drygt hundra grundskoleelever som varje år väljer skola i andra kommuner att stanna kvar. I dagsläget är det engelska som huvudspråk som diskuteras. Planen är att skolan ska innehålla årskurs 6-9 och antingen förläggas på Skogstorpsskolan eller i Ericssons tidigare utbildningshus. Även utvecklingen av kommunens befintliga skolor prioriteras, bland annat genom en om- och utbyggnad av Vialundskolan.

Ett trygghetsboende på gamla tryckeritomten finns med i planeringen. Boendet ska kopplas samman med Kvarngården, både verksamhetsmässigt och fysiskt genom en vinterträdgård mellan byggnaderna.

Efter vårens massiva protester är man inom partiet nu beredd att ändra sitt beslut och förlägga hemtjänstens lokaler i centrala Kumla.

Postförändringar

Katarina Hansson slutar som ordförande i barn- och utbildningsnämnden och blir istället vice ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Annika Eriksson trappar ner och slutar som vice ordförande i kommunstyrelsen, men stannar kvar som vice ordförande i socialnämnden.

Stefan Svensson går från vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden till ordförande i samma nämnd. Marie Eriksson blir ny vice ordförande.

Dan-Åke Moberg trappar ner, men fortsätter i kommunfullmäktige och allmänt inom partiet.

Lennart Eriksson blir ordförande i de kommunalägda bolagen och Katarina Hansson går in som vice ordförande.

Mer läsning

Annons