Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Så länge vi kan hålla balansen rullar vi på”

En epok går i graven när Hesselgruppens ledare Kjerstin Hessel efter 30 år lägger cykelhjälmen på hyllan. Men gruppen kommer ändå trampa vidare mot nya utflyktsmål.

Annons
Det finns inga dåliga kläder. I ur och skur har medlemmarna i Hesselgruppen cyklat i omgivningarna runt Kumla. Varje måndag hela sommaren i 30 år har de som varit med sedan starten träffats.

Det var i saknaden efter aktivitet under sommaruppehållet från gymnastiken som tanken föddes.

– Det var en av flickorna som undrade om vi inte kunde hitta på något även på sommaren och då sa jag att vi kan ju alltid cykla, berättar Kjerstin Hessel som gav namn till den nya konstellationen: Hesselgruppen.

”En av flickorna”, det är Eva Fredriksson och hon är fortfarande med.

– Jag och de andra käringarna, eller det var vi ju inte på den tiden, då var vi ju unga, tyckte att det var en kul idé att cykla och det har vi gjort sedan dess.

Vädret får styra längden

Varje måndag från maj till september har damerna trampat iväg. Om det varit fint väder har det blivit längre turer och om det varit dåligt väder har de åkt en lite kortare sväng.

– En gång kom vi bara till en väninnas altan, berättar de skrattande.

För det handlar inte bara om att få röra sig, utan om gemenskap också. När cyklarna parkerats pratar gruppmedlemmarna om allt mellan himmel och jord. Under åren har de lärt känna varandra väl och varit med om både barns och barnbarns ankomst och många andra viktiga händelser i varandras liv.

Många minnen

Under åren har det blivit många spännande resmål och alla har sina egna favoriter. Att koka ägg i sanden på Kvarntorpshögen och utflykten Väringen runt är några av de minnen som dyker upp.

I måndags firades gruppens 30:e år på vägarna, men det blev samtidigt en avslutningsfest för Kjerstin som på grund av hälsoproblem inte längre kommer att leda gruppen på deras äventyr. För cykelturerna kommer trots allt att fortsätta.

–Ja, så länge vi kan hålla balansen så cyklar vi på, säger Eva.

Samling vid cykelpumpen. Innan det bär iväg samlas gruppen och kontrollerar att allt är i ordning.

Mer läsning

Annons