Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet vid vattenläckor

Sedan maj månad arbetar Kumla kommun med ett nytt säkerhetstänkande kring vattenläckor.
Detta för att försäkra sig om att ingen ska kunna bli sjuk av dricksvattnet i samband med en läcka på kommunens ledningsnät för dricksvatten.
Kumla kan vara ensamt i landet om det nya säkerhetstänkandet.

Annons

– Jag tror att det här är rätt sätt att tänka. Det är viktigt att kunna lita på att dricksvatten håller högsta kvalitet, säger driftsingenjören Marcel Minnegal vid vattenverket i Blacksta.

Så fort en möjlig vattenläcka rapporterats in inspekteras den av personal vid vattenverket. Är det en läcka som gör ledningen trycklös vid reparationen får berörda information via radio och kommunens hemsida.

I ett sådant fall uppmanar kommunen de boende, genom direktinformation i brevlådorna, att allt vatten som ska drickas kallt ska kokas först.

– Det gör vi för att det finns en viss risk att bakterier kan komma in i ledningsnätet via grundvattentrycket. Värsta scenariot vore att få in koliforma bakterier i dricksvattnet, även om den risken är liten. Naturligtvis går vattnet att använda till tvätt och potatiskok. Det är bara det som ska drickas kallt som behöver kokas, förklarar Minnegal.

När läckan sedan är lagad tas tre prover på vattnet. Det tar cirka en vecka att få dem analyserade. När samtliga provsvar är godkända får de som berörts av läckan åter en lapp i brevlådan som säger att vattnet inte längre behöver kokas. Samma information läggs ut på kommunens hemsida.

Redan den 5 maj fick kommunen möjlighet att träna på sina nya rutiner i samband med en vattenläcka på industriområdet i Kvarntorp.

– Det var bra att få prova våra nya rutiner i Kvarntorp, då det var mestadels industrifastigheter som drabbades av den läckan, säger Marcel Minnegal.

Nästa gång det blev skarpt läge var vid läckan i Åbytorp i slutet av maj. Då blev reaktionen att brevlådeinformationen var otydlig. De har nu formulerats om.

Åbytorp är också den ort där kommunborna får vara beredda på att vara flitigast med att koka sitt dricksvatten. Den 30 år gamla vattenledningen har visat sig vara av dålig kvalitet. Följden har blivit att ledningen lätt brister till följd av jordrörelser.

Troligtvis kommer arbetet med att lägga en extra matarledning till Åbytorp att påbörjas i slutet året.

Mer läsning

Annons