Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sammansvetsade systrar siktar mot ”stjärnorna”

Systrarna Svedin. Så kallas de när de jobbar på MacDonalds i Brändåsen. Men från och med måndag går Jeanette, Jennie och Jannike alla vidare till akademiska studier.

Annons
Jannike, Jennie och Jeanette pratar mycket med varandra, både på jobbet och fritiden.

Som alltid när något nytt hänt kastade sig systrarna på telefonen till varandra härom veckan. Jennie hade precis fått veta att hon passerat nålsögat och kommit in på Örebro universitets utbildning till biomedicinsk analytiker.

När lillasyster Jannike öppnande sitt brev tjoade hon lika glatt i luren att även hon kommit in på sin drömutbildning – Karolinska institutets läkarlinje.

Gammal dröm

– Jag har vetat sedan jag gick i sjätte klass att jag ville bli läkare. Resten har varit en transportsträcka fram till nu, säger 19-åriga Jannike som menar att målet att bli läkare hjälpte henne att klara sig bra i skolan.

Lika spikrakt har det inte varit för hennes systrar.

Jennie funderade en period på att helt hoppa av gymnasiet. Och äldsta systern Jeanette, idag 23 år, tillvaro ändrades plötsligt då hon blev med barn under sitt andra år på estetiska programmet.

– Jag gick hemma över sommaren och funderade. Det där med försörjning kändes genast så mycket viktigare. Jag kom fram till att jurist var något som jag verkligen kunde tänka mig att arbeta med.

Dottern Tintin är i dag fem år gammal, och Jeanette inleder i morron femte terminen på Örebro universitets juristprogram. Jennie och Jannike är glada mostrar som mer än gärna ställer upp som barnvakt när det behövs.

Sammansvetsade

– Många sa till mig att mitt liv i princip var kört när jag blev med barn. Det känns bra att bevisa motsatsen, säger Jeanette som i sex års tid har jobbat extra vid MacDonalds i Brändåsen. Det var via henne som även systrarna började jobba där.

– Vi har en väldigt bra chef som tillåter tjänstledighet när vi vill utvecklas, säger Jennie.

Det där med utveckling återkommer flera gånger under vårt samtal. De är tre mycket sammansvetsade systrar, något de tror bland annat grundar sig i familjens många flyttar när de var yngre. De är alla födda i Östersund, men snart bar det av till flera olika adresser i Malmö innan familjen kom till Kumla.

– Det var skönt att ha varandra vid de ständiga skolbytena, vi har alltid puschat varandra till att lyckas med det vi vill göra, säger Jeanette.

Vågar mycket

– Det är inte sant att akademiska utbildningar kräver vissa särskilda gymnasieutbildningar, det finns alltid tid till att utforma det som man själv vill ha det. I vårt fall så tror jag vi vågar mycket eftersom vi har en fast grund att stå på via varandra och våra föräldrar, säger Jannike.

– Du ska alltid formulera dig så fint! Där är vi olika, jag mest bara kör på, skrattar Jennie. Och Jannike håller med att hon är den av systrarna med största präktighetsstämpeln.

Jannike blir nu för första gången sambo med sin pojkvän och flyttar till Stockholm. Och en lägenhet i huvudstaden är självklart något som systrarna tänkt sig dra nytta av. De har alla ett stort fotbollsintresse och ska bo hos Jannike när de ser EM-kvalmatchen mellan Sverige och Ungern.

Ut i världen

I framtiden vill Jeanette arbeta som jurist i närområdet. Jennie vet inte än om hon kommer att använda sin utbildning till att jobba på vårdcentral, laboratorium eller annan plats. Och Jannike har planer på att använda sin läkarutbildning till att ge sig ut i världen via Läkare utan gränser en period.

Med alla sina planer lär Systrarna Svedin framöver endast sporadiskt arbeta på MacDonalds i Brändåsen.

I sommar är det Mac Donalds i Brändåsen som varit huvudsysslan för Jeanette och hennes småsystrar.

Mer läsning

Annons