Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semlor åts i massor i går

I går var det fettisdagen och det bakades och åts semlor i hela Sydnärke. I Kumla var det fokus på alternativ för gluten- och laktosintoleranta.

Annons
Glutenfri eller sockerfri. Marianne och Hans Hagsten fick varsin variant på semla. I dag fanns både glutenfri och sockerfri.

Kumla. På Sveas café vid torget i Kumla höll en grupp till som lätt glöms bort när det handlar om mat. Representanter från Celiakiföreningen i Örebro län sålde glutenfria semlor med dryck för tio kronor till sina medlemmar.

– Det är som att vi gör en liten aktion för att gynna våra medlemmar, säger Jenny Wreeth som sitter i föreningens styrelse.

Föreningen finns för dem som är gluten- eller laktosintoleranta och vill gärna ge medlemmarna en chans att betala mindre för en semla som inte ger dem ont i magen.

Under fettisdagen finns det glutenfria semlor att köpa men andra dagar under året är det ovanligt. Att beställa mat utan mjöl är inte alltid enkelt eller speciellt roligt.

 – Det kan vara besvärligt. Det är sällan man kan få en färsk macka som inte har tinats ur frysen, säger Jenny.

Det är andra året i rad som föreningen finns på Sveas café på fettisdagen, kanske blir det en träff även nästa år.

– Ja, i så fall får vi kalla det tradition, säger Sven-Olov Bergström.

Uppmärksamma föreningen. Jenny Wreeth och Sven-Olov Bergström fanns på plats i Kumla för att sprida information om Celiakiföreningen i Örebro län.

Mer läsning

Annons