Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista patienten för Ruth

– Läkare kommer jag alltid att vara, säger Ruth Wistrand som i går gjorde sin sista ”riktiga” arbetsdag på vårdcentralen i Kumla.

Annons
Bra tryck. Harry Johansson var en av de patienter som tittade in till Ruth Wistrand under hennes sista riktiga arbetsdag i går. Bild: ÅSA ERIKSSON

Nu väntar två månaders ledighet, som bland annat inbegriper en månads vistelse i Sydafrika, men därefter är Ruth tillbaka på vårdcentralen, i alla fall i viss mån.

Som nedtrappning kommer Ruth, när hon är tillbaka i Kumla, att få ansvar för handledningen av studenterna från läkarprogrammet på Örebro universitet. En synnerligen lämplig uppgift för en rutinerad läkare.

Fyllde 40 förra året

– Jag fyllde 40 år som läkare i november förra året, konstaterar Ruth.

Trots den vetskapen tycker hon att det är svårt att förstå att tiden för pensionering faktiskt har kommit.

– Jag trodde inte att den här dagen skulle komma, men mina gråa hår skvallrar väl om att det är dags.

Hon kom till vårdcentralen i Kumla första gången 1985 och har jobbat sammanlagt 13 år på orten.

Dessförinnan jobbade hon tio år i Hallsberg och några år i Askersund. Kontaktnätet är stort och Ruth är en av de läkare som stannat länge i Kumla.

Doktor överallt

Bra för kontinuiteten – både för läkare och patient – men ibland även lite obekvämt. Även i mataffären är hon doktor och det kan vara svårt att tänka bort både för henne själv och patienterna/kunderna.

– Men min man kan ju handla. Han är ju inte känd på det sättet, säger Ruth med ett karaktäristiskt leende.

I går när vårdcentralen stängde var Ruth arbetsrum urstädat och det sista(?) patientbesöket avklarat. Men – som sagt – det var inte slutet för läkaren Ruth Wistrand.

– Jag kommer fortsätta att läsa Läkartidningen när den kommer på onsdagarna och tänka på mina patienter länge än. Just nu tänker jag på saker jag måste berätta för mina kollegor innan jag slutar.

Och skulle hon missa något kan hon alltid fortsätta med kunskapsöverföringen när hon är tillbaka sent i oktober.

Mer läsning

Annons