Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätteklassarnas flytt framskjuten

Sjätteklassarnas återgång till att tillhöra skolår f-5 har skjutits fram, mot hösten 2016 och endast om fullmäktige anslår medel till det.

Annons
Vi behöver även se mer på detaljerna kring hur flytten skulle gå tillAnnica Moberg, (S) , ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Beslutet 2013 om att flytta tillbaka sjätteklassarna till skolår f-5 togs då lärarutbildningen ändrats så att man nu läser till 1–6-lärare, och betygssättningen i årskurs sex sker utifrån en samlad bedömning av skolår fyra till sex. Flytten har sedan skjutits fram flera gånger, och nu vill barn- och utbildningsnämnden ha ett bättre underlag att utgå ifrån innan de fattar några fler beslut i frågan.

‑ Vi behöver uppdaterade den lokalutredningsom gjordes 2012 då vi vet att vi har betydligt fler barn i verksamheten nu än då. Vi behöver även se mer på detaljerna kring hur flytten skulle gå till, säger Annica Moberg, (S) , ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

- En fråga att ställa sig är om sjätteklassarna ska tillbaka även till våra småskolor utanför Kumla tätort, vilket är en mycket större förändring än om de endast ska byta enhet på befintlig skola.

Om sjätteklassarna ska flyttas krävs en lokalomställning på flera skolor. Först på tur är ombyggnader vid Hardemo och Stene skola. En flytt skulle även innebära att Lillheden i Sannahed måste byggas ut, där man redan i dag är mycket trångbodda, att en källare tas i bruk på Malmens skola, och att Hagaskolan får nyttja två förskoleavdelningar.

Mer läsning

Annons