Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjönära växthus hyrs av kommunen

Kumla Fastighets AB avser att bygga växthusen vid Sjöparken till en kostnad av 48 miljoner kronor. Kommunen ska hyra två tredjedelar av huset.

Annons
Än så länge är växthuset i sjöparken på pappersstadiet, men enligt planerna kan det bli byggstart i februari. Bild: JAN WIJK

I eftermiddag tas växthusplanerna upp vid kommunstyrelsens sammanträde. Planerna i har funnits med under hela projekteringen av sjöparken och börjar nu närma sig ett förverkligande.

Fastighetsbolagets vd Thage Arvidsson bedömer att det skulle kunna bli byggstart för växthuset i februari 2012 och att byggnaden kan tas i bruk ett drygt år senare. Kostnaden för hela kalaset är beräknat till 48 miljoner kronor för en byggyta på 1 700 kvadratmeter.– Det är inget exceptionellt kvadratmeterpris. det ligger någonstans mellan en industribyggnad och kontorslokaler, säger Thage Arvidsson.Investeringskostnaden blir något högre eftersom tanken är att bygga på ett miljövänligt sätt som ger lägre driftskostnader. Det handlar exempelvis om att installera antingen solceller eller solpanel, samt att borra för bergvärme som kan värma upp byggnaden.

Fastighetsbolagets växthusbygge vinner inget stöd hos oppositionsråden. De befarar att kommunen kommer att få stå för kostnaderna för huset.

De två delar av växthuset som kommunen ska använda kommer, när bygget är klart, kosta 1,5 miljoner kronor i kallhyra. Mycket pengar i ett läge när kommunen budgeterar för ett nollresultat 2013, anser Mats Hellgren, moderat oppositionsråd.

Men är det inte bra att kunna ge Kumlabor med flyktingbakgrund en chans att komma in i arbetslivet, genom praktik i växthuset? Det borde på sikt ge lägre kostnader för försörjningsstöd.

– Jag förstår den delen av resonemanget, men jag anser att man kan uppnå det syftet, med mycket mindre pengar, säger Hellgren.

Mer läsning

Annons