Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom hindrar kontakt med vårdcentraler

Sjukdom gör det svårt att komma fram till tidsbokningen på vårdcentralerna i Kumla. Hittills under november har endast 60 procent kommit fram.

Annons

Flera Kumlabor har noterat att det är problem att över huvud taget komma fram till vårdcentralernas tidsbokningstelefon den senaste tiden.

Det finns en enkel förklaring; sjukdom.

– Just nu saknar vi sammanlagt två skötersketjänster på grund av sjukdom. Det är förklaringen till att det kan vara svårt att få en läkartid via tidsbokningstelefonen, säger vårdcentralens chef Lennart Svärd.

Svärd berättar att vårdcentralerna i Kumla kämpat sig upp till målet med att 90 procent av alla som ringer för att boka tid ska få träffa en sköterska eller läkare.

– I augusti och september låg vi på 91 procent. Den siffran sjönk under oktober till 81 och hittills under november ligger vi på 60 procent, förklarar Svärd.

Han tror inte att den dystra prognosen är en trend, utan att även novembersiffrorna ska ha rätat upp sig när man nått slutet på månaden.

Vid tidigare sjukdomstillfällen har Lennart Svärd kunnat få hjälp av pensionerade sköterskor, men det har inte gått denna gång.

E-post och besök alternativ

– Klart att situationen blir besvärlig då, säger han.

Han råder de vårdsökande att använda sig av alla tillgängliga kanaler in till vårdcentralerna.

När det inte går att komma fram till telefontidsbokningen går det i akuta fall att ringa akuttelefonen som alltid är bemannad. Svärd säger att e-post är ett annat sätt. Men han betonar att man bör gå via ”Mina vårdkontakter” när det gäller känsliga uppgifter, annars går det bra att e-posta direkt till vårdcentralerna.

Ett tredje alternativ är att personligen ta sig till receptionerna på Norra Kungsvägen eller Fylstamottagningen.

Mer läsning

Annons