Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska cyklarna kameraövervakas?

Miljöpartiet i Kumla önskar att det sätts upp övervakningskameror vid cykelparkeringarna vid resecentrum.

Annons
Ska cyklarna vid Resecentrum i Kumla kameraövervakas? Det föreslår Miljöpartiet i en motion. Foto: Jan Wijk

Partiet argumenterar i en motion för att det är en bra åtgärd för att öka resandet med kollektivtrafiken. Många tar cykeln till buss eller tåg, men de många cykelstölderna gör att det blir mindre attraktivt.

Det finns statistik som visar att antalet bilstölder har halverats sedan 2006, men antalet cykelstölder ligger kvar. Att låsa fast cykeln i cykelstället hjälper inte alltid eftersom tjuvar har hjälpmedel som gör att de kan få loss den.

”Många pendlare och andra som använder cykeln ofta blir mycket frustrerade när man utsätts för stöld och polisens möjligheter att hitta förövarna är små utan kameraövervakning” skriver Miljöpartisterna i motionen.

Partiet hänvisar också till Brottsförebyggande rådet som sammanställt forskning som visar att kameraövervakning har en bra brottsförebyggande effekt på parkeringsplatser. Miljöpartiet noterar dessutom att allmänheten är positiv till en sådan övervakning.

Miljöpartiet vill därför att kommunfullmäktige beslutar om att sätta upp kameror vid de större cykelparkeringarna runt resecentrum. Det ska ske i samråd med länsstyrelsen, som är den myndighet som ger tillstånd till kameraövervakning.

Mer läsning

Annons