Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinkverkstan har öppet till den 23:e

Det är inte bara i tomteverkstan det är bråda dagar inför jul. Även i skinkverkstan jobbas det för fullt.

Annons
Fixar nästan allt. Det är griljeringen som återstår när skinkorna lämnar Moab. Tillsammans med övriga anställda ser Mats Malmström och Michael Oldin till att förädla 200 ton skinka till julskinka så här års. Foto: Jan Wijk

På Marsvägen i Kumla ligger charkproducenten Moab med 35 anställda och en årsomsättning på 200 miljoner kronor. Så här års levererar de 200 ton julskinka, framför allt till butiker i södra Närke.

– Det är en tiondel av alla förädlade köttprodukter från Moab, säger vd:n Michael Oldin.

Mycket skeppas ut veckorna mellan andra och fjärde advent, men även dagarna närmast jul fortsätter Moabs skinkproduktion.

Årligen styckas 85 000 grisar på Moab. En allt större del av köttet förädlar man själv. Förutom julskinkorna, är det även ytterfilé och kryddat kött för grillen.

– Vi har sett ett uppsving för svensk gris i år, säger Michael Oldin och konstaterar att debatten om antibiotikaanvändning spelar stor roll.

Redan på våren skickar Michael Oldin ut offerter till butiker om julskinkor. Ligger man tillräckligt bra i pris blir beställningarna fler.

– Något år har vi tillverkat 700 ton, men de senaste åren har det legat stadigt kring 200 ton.

Och någon ände på skinkproduktionen syns inte.

– Skinkan fortsätter att finnas med på listan över vad folk ”måste” ha på julbordet, säger Michael Oldin i Kumlas egen skinkfabrik.

Nätar. Första steget i förädlingen till julskinka är att skinkorna förpackas i nät. Sedan väntar rimning och kokning i ångskåp. Foto: Jan Wijk
Väger som en nyfödd. Mats Malmstöm kollar till en av skinkorna somär klar att lämna ”fadershuset” och hitta en ny vårdnadshavare. Foto: Jan Wijk
Kort väg. De flesta skinkor med etiketten Moab säljs i närområdet. Foto: Jan Wijk

Så görs Moabs julskinkor

Grisarna föds upp i Dalsland och Värmland och slaktas på slakteri i Brålanda.

De transporteras därefter med lastbil till Moab i Kumla.

Efter att grisarna styckats så nätas skinkorna.

Sedan rimmas de genom att saltlösning sprutas in i skinkorna.

Därefter plastas skinkorna in och läggs på stora vagnar.

Två vagnar åt gången körs in ett ångrum. Där ”kokas” de i ungefär sex timmar i åttiogradig värme till dess skinkans innertemperatur är 72 grader.

När tillagningen är klar kyls de hastigt av i kallt vatten.

Därefter får skinkorna etiketter som talar om att de kommer från Moab, sedan är det dags för transport till kund.

Merparten av skinkorna från Moab är kokta, men en mindre del säljs okokta.

Mer läsning

Annons