Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnflådda händerfällde 56-årig man

En 56-årig man tände eld på sin före detta flickväns hus. Nu döms han till tre års fängelse.

Annons

I februari brann det i ett hyreshus på Skolvägen i Kumla. Branden hade anlagts i en korridor utanför två lägenheter. Den hann aldrig sprida sig men huset blev kraftigt rökskadat.

Dagen efter branden greps en 56-årig man längst upp i trappuppgången på hyreshuset. Han var skinnflådd kring handlederna och brännskadad i baken enligt polisen. I huset bodde mannens före detta flickvän, som han haft ett stormigt förhållande med. De har även bott tillsammans under en tid.

Mannen menar att han inte varit i närheten av Skolvägen under brandkvällen, men Örebro tingsrätt tror honom inte. Det finns inget vittne som sett 56-åringen vid huset på kvällen. Däremot finns det övervakningsfilm från en bensinmack i närheten som visar hur mannen tog en dunk bensin strax före branden bröt ut.

56-åringen påstår att han var i Örebro på kvällen och att han hade fått skjuts dit av en kompis. Anledningen till att polisen hittade bensinrester på hans kläder förklarar han med att kompisen hade fått bensinstopp och att han därför gick till bensinmacken för att skaffa mer bensin. Även brännskadorna har 56-åringen en förklaring till: Han ska ha somnat i en lägenhet i Örebro, och när han vaknade hade hans cigarett satt eld på sängen.

Men Örebro tingsrätt anser att 56-åringens förklaring är en efterhandskonstruktion. Och enligt rättsintyget tyder den skarpa avgränsningen av brännskadorna att mannen inte har legat i en säng som brunnit.

56-åringen var även åtalad för andra brott och döms till tre års fängelse för mordbrand, misshandel, försök till misshandel, olaga hot och snatteri. Han var villkorligt frigiven från ett tidigare straff, en frigivning som nu är förbrukad.

Mer läsning

Annons