Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogstorp startar skolfilial hos Ericsson

I höst startar trångbodda Skogstorpsskolan filial 400 meter söderut.

Annons
Husesyn. Ericssons utbildningshus blir filial till Skogstorpsskolan från och med hösten 2011. Nu förbereder lärare och elever lokalerna så att de ska passa för sitt nya ändamål. Bild: JAN WIJK

I flera år har Skogstorpsskolans personal flaggat för att skolan håller på att bli för trång. Länge har det varit en tanke att skolan skulle öppna filial i Ericssons före detta utbildningshus.

– Det är en stadig inflyttning till norr och vi har inte haft plats för alla som hör till vårt upptagningsområde. Vi har inte heller haft möjlighet att ta emot elever från andra skolor som velat gå här, förklarar rektor Gunilla Kalmnäs.

Det var dock inte förrän i februari det blev formellt klart att Ericssons kontrakt tog slut. Först därefter kunde lärarkollegiet börja planera för vilken verksamhet som skulle flytta de fyrahundra metrarna.

– Vi fick bråttom att sätta i gång och nu jobbar vi hårt för att få det här bra.

Att processen har dragit i gång sent har gjort att både elever och föräldrar har haft synpunkter på att information varit bristfällig.

Information vartefter

Enligt Gunilla Kalmnäs har de informerat i den takt de själva diskuterat fram hur de vill ha det.

Det som hela tiden funnits med i bilden är vallöftet från Socialdemokraterna i höstens valrörelse att öppna en internationell skola i kommunen. Två miljoner avsattes för ändamålet och Ericssons utbildningshus pekades ut som en lämplig lokal.

Gunilla Kalmnäs vill egentligen inte se något större samband mellan de styrande Socialdemokraternas ambition och trångboddheten på Skogstorpsskolan.

Det är två saker som råkat sammanfalla i tid. Skolans ambition har hela tiden varit att hitta bra lösningar som gör att man kan frigöra lokaler i huvudskolan.

Till slut, efter samråd i personalgrupperna, kom man fram till att det mest rationella var att flytta de två engelska enheterna till Ericssonhuset.

Elever har bland annat i insändare framfört kritik mot att de ska behöva byta skollokal.

@NA Fråga:Hur är de stämningarna nu?

– Det fanns en stor osäkerhet i början när man inte visste, säger Mia Torstensson, lärare i svenska och engelska.

– Men när vi väl var här och eleverna fick se lokalerna upplever jag att det vände och eleverna tyckte att det var positivt.

Nu ska eleverna och lärarna i samråd med kommunens arkitekt Per Flodström, som en gång i tiden ritade utbildningshuset, se vad som behöver förändras i huset för att det ska passa som skola.

– Vi vill ta med samma pedagogiska tanke hit, som vi jobbar efter på Skogstorpsskolan, säger Maria Björklund, lärare i teknik, idrott och NO.

Då behövs ett stort gemensamt rum med några intilliggande grupprum. Det är förändringar som bedöms vara ganska lätta att ordna.

Lärarlaget spurtar

– Och så önskar vi en dörr ut här på baksidan och kanske en basketkorg där, visar Ulrica Trossö.

– Här skulle det kunna bli ett uppehållsrum med pingisbord och ett litet fik där man kan servera mackor, fortsätter Maria Björklund.

Starten må ha varit sen, men nu spurtar lärarlaget för att få till en bra verksamhet i filialen.

– Faktum är att det känns som att förutsättningarna är bättre nu än förra gången, säger Mia Torstensson och avser den gång för sju år sedan då Skogstorpsskolans möblemang anlände två dagar innan terminsstart.

Gunilla Kalmnäs, rektor på Skogstorpsskolan.

Mer läsning

Annons