Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogstorpsskolan hoppas på äpple till fröken

Fyra lärare från Skogstorpsskolan har blivit nominerade till det pedagogiska priset Guldäpplet. De uppmärksammas för sitt arbete med IT i skolan.

Annons
Karin Åkesson, Jenny Kindgren, Lena-Mari Eskelinen från Skogstorpsskolan är nominerade till det pedagogiska priset Guldäpplet. Deras mentor Britt Tågmark ser positivt på det arbete de lagt ner.

I tre år har Kumla kommun arbetat med Skolverkets program PIM, praktisk IT- och mediekompetens. Programmet går ut på att utbilda lärare inom IT-området så att de sedan kan införliva det i sin undervisning inom flera olika ämnen.

–I det samhälle vi har i dag är man omgiven av datorer. Om man har kunskaper kan man utnyttja IT till väldigt mycket och ha roligt med det, säger Britt Tågmark, IT-pedagog på Kumla kommun som är en av de två mentorerna inom PIM.

De fyra nominerade pedagogerna är förskolläraren Jenny Kindgren, fritidspedagogen Mattias Landmark och de två grundskollärarna Karin Åkesson och Lena-Mari Eskelinen. De har alla klarat hela PIM-programmet som är uppbyggt i fem steg.

–Man ska få fem stjärnor. För att få dem måste man klara av vissa saker. Den första stjärnan är att skriva ett worddokument enligt vissa krav, berättar Lena-Mari.

Sedan ökas svårighetsgraden successivt. Målet är att få lärarna att känna en trygghet i den kunskap de får så att de kan arbeta med eleverna i datamiljö.

–Jag har aldrig varit intresserad av datorer förut och kunde inte så mycket, men nu ska vi verkligen försöka jobba med det, säger Jenny.

–Man märker att det fungerar också. Eleverna tycker att det är roligt och har varit så stolta när vi visat vad de gjort inför klassen och ibland för föräldrarna med. Även de som har det lite svårt i skolan har uppskattat det och verkligen blivit lyfta till skyarna, berättar Karin.

Det näst sista steget i PIM handlar om ljud och kräver att man ska spela in en intervju och i efterhand lägga på ljudeffekter.

–Min intervju handlade om simning, så jag la på ljud så att det skulle låta som att intervjun var gjord i en simhall fast den inte alls var det, säger Jenny.

–Den lurade till och med Britt, så jag var mycket nöjd!

Det är Britt som tillsammans med ytterligare en examinator inom kommunen har bedömt och godkänt lärarnas arbete. I kommunen arbetar 450 lärare inom skolan och förskolan med programmet. Målet från Skolverket är att alla som deltar bör klara upp till nivå tre, så att fyra av kommunens deltagare har klarat alla fem stegen är något Britt är mycket stolt över.

–Vi var på en PIM-gala i maj och fick gå upp på scenen och ta emot pris som Årets guldkommun, vilket betyder att Kumla kommun var bäst i landet på PIM i år. Vi hade flest stjärnor av alla de kommuner som deltar, säger hon.

Tack vare det väl utförda arbetet med PIM-stjärnorna är nu Skogstorpsskolans lärarkvartett nominerad till Guldäpplet som kommer att avgöras i höst.

–Det är så roligt att de är nominerade, och jag tror knappt att de fattar vilket celebert sällskap de hamnat i. En del av de andra nominerade är personer som åker runt och föreläser om IT i skolan, så det känns kul att man uppmärksammat vårat arbete vid sidan av dem, avslutar Britt.

Guldäpplet

Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med IT-stöd. Speciellt belönas den som förnyat egen undervisning eller verkat för spridning av idéer och erfarenheter till kollegor.

Priset initierades av styrelsen för Föreningen Datorn i utbildningen och tidskriften Datorn i utbildningen. Det utdelas av en minnesfond.

Vinnaren av priset får ett stipendium på 10 000 kr samt en stayett i form av ett äpple.

Skogstorpsskolans kvartett är nominerade till priset för sitt arbete med Skolverkets program PIM, praktisk IT- och mediekompetens.

Mer läsning

Annons