Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan hetaste debattämnet

Måndagskvällens kommunfullmäktigemöte i Kumla erbjöd bland annat en dryg timslång skoldebatt.

Annons

I en tid då många andra kommuner måste spara kan Kumlas situation tyckas angenäm: här finns ett överskott på 56 miljoner kronor. Men på frågan om hur överskottet ska fördelas och till vad finns inte oväntat olika uppfattningar, som NA skrev om i måndagens tidning. Debatten i fullmäktige var då också ett faktum.

De fem oppositionspartierna lämnade in sina förslag så sent som i torsdags, något som majoritetspartierna S och V inte var sena med att påpeka.

– Jag förstår att ni vill skapa en effekt, men det vore seriösare om ni la förslaget betydligt tidigare i beslutsprocessen, sade Annica Moberg (S), som i avsaknad av partikamraten Katarina Hansson var mest flitig i talarstolen.

– Det är svårt att ta ställning till något som jag precis fått i min hand, sade Elisabeth Berglund (V).

Flera i oppositionen beklagade detta faktum, men Per Holm (KD) påpekade också:

– Det spelar ingen roll när vi lägger våra förslag, ni är ju generellt emot dem i alla fall.

Skolan var den punkt där de politiska lägren skilde sig mest åt, där oppositionen ville investera 5 miljoner kronor mot majoritetens en halv miljon kronor.

– Det här har inget att göra med att det är valår. Vi lägger förslagen nu eftersom det finns pengar nu. Datautbyggnaden i våra skolor är akut dålig och måste snabbast möjligt förbättras, sade Mats Hellgren (M).

– Passa nu på att göra en rejäl engångsatsning där det verkligen behövs, sade Per Holm (KD).

– En ordentlig satsning är det man lägger utöver det man behöver, inte som majoriteten gjort hittills när de så kallade satsningarna enbart kompenserat för ökad volym, sade Christina Örnebjär (FP).

S och V hade ett annat sätt att se på saken. De vill hellre förstärka på driftsidan och återkom flera gånger till att avskrivningskostnaderna blir för höga i oppositionens förslag.

– I vårt förslag blir avskrivningskostnaderna 300 000 kronor, mot hela en miljon kronor i ert förslag. IT som Mats Hellgren nämner blir särskilt dyrt, då det finns beslutat att datorerna ska bytas ut vart tredje år, sade Annica Moberg (S).

Hon menade också att majoritetens förslag var bättre, då det byggde på en större delaktighet av tjänstemännen efter den utredning som verksamheten genomgått.

Mats Hellgren var inte rädd för avskrivningskostnaderna:

– Vi har lämnat besparingsförslag som kompensation för det.

Debatten slutade med att majoritetens förslag klubbades igenom, med reservation från samtliga oppositionspartier inklusive SD.

Mer läsning

Annons