Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen riktar kritik mot Kumlaskolor

Skolinspektionen har nu besökt alla Kumlaskolor. En hel del kritik förs fram, varav flera saker påpekades redan vid deras förra besök.

Annons

Utredare från Skolinspektionen har under denna höst och vinter gjort tillsynsbesök på Kumlas förskolor, grundskolor, gymnasium och vuxenutbildning.

Det är bara tre år sedan förra besöket, men eftersom Kumla fått flera anmälningar på sig bestämde sig Skolinspektionen för att komma tillbaka fortare än vad de annars hade gjort.

Bland det som förs fram från de skolor vars beslut hittills har lämnats, hör bristande studiero för eleverna, brister i dokumentation och uppföljning, att eleverna inte uppnår de uppsatta målen och att särskilt stöd inte ges i den omfattning som eleverna behöver och har rätt till.

Flera av dessa saker kritiserade Skolinspektionen redan för tre år sedan.

Lena Stadler är en av totalt tio olika utredare från Skolinspektionen, som besökt Kumlas skolor.

– Vi har besökt alla skolor nu. Vår förhoppning är att kunna lämna alla beslut innan jul, men det är ännu oklart om vi hinner det, säger Lena Stadler som inte vill uttala sig om resultatet innan kommunen själva tagit del av samtliga beslut.

– Vi kommer att bjuda in till en presskonferens i februari, då vi svarar på alla frågor.

Kumlas barn- och utbildningschef Mait Walderlo vill även hon vänta med att kommentera resultatet tills slutrapporten är lämnad.

– Även om vi får mycket kritik, är det samtidigt ett stöd i vårt fortsatta arbete. Det är mycket tyckande och tänkande kring Kumlas skolor. I det sammanhanget ger Skolinspektionen oss en objektiv bild utifrån som är bra, säger Mait Walderlo.

Den nya skollagen har skärpt kraven på att kommuner ska efterleva besluten. Nytt är att de annars kan bli belagda med vitesföreläggande. Första gången Skolinspektionen beslutade om vite var förra veckan, då Älvdalens kommun fick fått ett vitesförläggande på 300 000 kronor.

Mer läsning

Annons