Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor med olika pedagogik

Skolor med olika pedagogik, mer tillit till lärarna och mer tilltro till ny teknik.

Annons

Så ser kommunstyrelsens ordförande, Lennart Erikssons tankar ut kring problematiken att så många av Kumlas elever inte når upp till betygsmålen.

Han är bekymrad över att kommunens fina skollokaler inte avspeglar sig i elevernas resultat.

– Vi kanske behöver skapa skolor med olika pedagogiska lärsätt. Som det är i dag blir det gärna så att de kommunala skolorna arbetar med samma sätt att lära ut, säger Lennart Eriksson (S).

Han konstaterar att friskolorna lyckats suga upp elever genom att erbjuda en pedagogikmodell som skiljer sig från de kommunala skolornas sätt att arbeta.

100-tal elever

I dag är det ett 100-tal elever från Kumla som åker till Örebro för att studera. Lennart Eriksson tror inte att det är ett självändamål för alla föräldrar skjutsa sina barn dit.

 Vi måste nog erbjuda skolor i kommunen som arbetar med olika lärstilar. Jag tror inte att det passar alla elever att sitta rakt upp och ner i skolbänken, som vi vuxna vill att de ska göra. En del kanske lär sig bättre om de får lyssna på musik till exempel, tillägger Eriksson.

Hans funderingar kring skolan har fört honom in på tanken att kommunens skolor bör vara mer öppna för andra idéer, att lita mer på lärarkårens kompetens samt anamma ny teknik på ett annat sätt än i dag.

– Vi politiker har en förmåga att gå ner och styra och ställa på detaljnivå, säger en bekymrad Eriksson.

Diskutera framtiden

I dag och på lördag kommer de styrande socialdemokraterna att samlas för att diskutera framtiden. Då är det sannolikt att Lennart Erikssons tankar kommer upp på dagordningen.

– Vi skulle hellre vilja jobba fram modeller att premiera goda exempel, istället för som i dag att få lägga ner en massa arbete på bekymmer.

Mer läsning

Annons