Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhet på väg till sjöparksinvigningen

Nu är den på väg, Richars Brixels omdebatterade bronsstaty till Kumla sjöpark. Avtäckningen av den kommer att ske i samband med att sjöparken invigs på kvällen den 22 augusti.

Annons
Här, intill en av de nya sjöarna, ska Richard Brixels bronsstaty Skönhet resas.

Den heter Skönhet, är sju meter hög och väger kring två ton. Richard Brixels senaste skapelse debatterades flitigt i Kumla i höstas, då kritik väcktes mot att ingen offentlig upphandling gjorts och därmed inga fler konstnärer fått chansen att medverka till sjöparkens utsmyckning.

Men nu är Brixels bronsskulptur alltså ändå på väg. Statyn befinner sig just nu på ett lastfartyg från Kina, och når Sverige nästa vecka. Till Kumla beräknas den anlända i början av vecka 33, sen är den draperad fram till invigningen den 22 augusti.

– Utan att avslöja allt så kan det nämnas att statyn är en fri skapelse av Brixel, utan någon särskild anknytning till sjöparken, säger galleristen Anders Fasth som ansvarat för kontakterna med konstnären.

Invigningen av skulpturen är en del i invigningen av hela första etappen av Kumla sjöpark söndagen den 22 augusti. 75 år efter att Djupadalsparken invigdes, tillkommer nu Kumla sjöpark med 30 000 kvadratmeter vattenyta, bryggor och stränder i första etappen. När hela parken är klar ska den sammanlänka Djupadalsparken, utomhusbadet, nya badhuset och reningsdammarna till ett stort grönområde.

– Klockan 17 inleds festligheterna med aktiviteter för barn. Klockan 18 sker själva invigningen med tal. Senare på kvällen blir det bland annat eldshow med gycklare och sång av Maria Johansson från Örebro, berättar Marina Yazdani, ansvarig för turistbyrån i Kumla.

Mer läsning

Annons