Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterska frias av domstol

– Jag gläds för egen del, men vill att också att mina kollegor får upprättelse. Det säger den undersköterska på Kungsgården, som kommer att bli friad i Arbetsdomstolen.

Annons

Förberedande förhandlingarna har hållits i Arbetsdomstolen mot de tre undersköterskorna som avskedades efter misstankar om övergrepp på äldreboendet Kungsgården. Kumla kommun backade i ett av fallen och medgav talan i målet.

– Det var överraskande och är väldigt ovanligt. Jag anade att de skulle få svårt att bevisa skuld och trodde att de skulle söka förlikning. Men i stället valde de att medge att de handlat fel, säger Kommunals ombudsman Lars Fischer.

Undersköterskan frias heltDet var i oktober förra året som tre undersköterskor avskedades i samband med att en lex Sarah-anmälan om misstänkta övergrepp på äldreboendet Kungsgården uppdagades.

Dagens friande dom innebär att undersköterskan kommer att frias helt samt bli berättigad till skadestånd.

Hur mycket rör det sig om?– Det vill jag inte gå in på, säger Fischer som tycker att det är jätteskönt att hon blir friad. Inte minst med tanke på vad hon fått utstå från allmänheten och i media.

Pekar mot ytterligare ett frikännandeLars Fischer anser att det är ett bevis på att Kommunal var rätt ute när de valde att stämma Kumla kommun. Han tycker sig se att bevisläget för de andra två undersköterskorna också pekar mot ett frikännande.

Får vänta till nästa årDe får emellertid vänta till nästa år. Huvudförhandlingarna väntas ta sin början i februari eller mars. De tre undersköterskorna har hela tiden sagt att de är oskyldiga. Den nu frikända undersköterskan säger till NA att hon gläds för sin egen del, men att hon fortfarande lider å sina kollegors vägnar.

– Vi tre har kämpat ihop under den här perioden, och jag önskar att också de får upprättelse. Det är allt-igenom falska anklagelser som riktats mot oss.

Vad anklagelserna grundar sig på och hur de uppkom vill kvinnan i dag inte kommentera.

– Både jag och mina barn har haft ett rent helvete under det gångna året.

Vill inte kommenteraPå Kumla kommun vill personalchefen Ulla Lundholm inte kommentera fallet.

– Jag kommer inte att uttala mig i fallet innan jag har sett domen och den har jag på mitt skrivbord på fredag, säger hon.

Mer läsning

Annons