Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuld på 87 kronor orsakade avstängning från a-kassan

A-kassan stängde av Anne Bergström trots att hon varje månad betalat avgiften. Orsak: Det saknas 87 kronor. Därför halveras hennes ersättning och nu har hon inte råd att betala sina räkningar.

Annons

Anne bläddrar i högen med papper på vardagsrumsbordet. Hennes röst är lugn, men inombords snurrar tankarna. Hon tänker på räkningarna och att socialtjänsten inte erbjuder någon hjälp.

– Hur ska vi kunna betala hyran? Vi kommer att bli vräkta!

Hon visar brevet som kom från hennes fackförbund, Kommunal, i augusti. De skriver att hon har betalat in fel summa för mars månad. Därför får hon inte längre vara med i a-kassan. På baksidan av brevet står orsaken: ”Total skuld: 87 kronor.”

Löste sig inteAnne börjar skratta, ett sorgset skratt. Först trodde hon att allt skulle ordna sig. Handläggaren sa att det inte var några problem, för hon såg ju att Anne hade betalat rätt avgift varje månad därefter. ”Skriv bara ett brev så löser vi det.”

Men det löste sig inte. I stället kom ett brev från Försäkringskassan. Eftersom Anne inte längre är med i a-kassan halveras hennes aktivitetsersättning (Anne ingår i jobb- och utvecklingsgarantin och arbetsprövar på Skofabriken). Därför fick hon förra månaden bara ut 3 740 kronor.

– Det går inte ihop! Hur ska vi kunna betala hyran? Och allt det här för 87 kronors skull.

Måste betala senast på måndagHon skakar på huvudet och visar nästa brev. Där kräver Försäkringskassan tillbaka ersättningen retroaktivt för flera månader. Anne ska betala drygt 11 000 kronor senast på måndag.

– Det finns inte en chans att jag ska få ihop de pengarna.

Alla kan väl göra fel?Hon blir tyst och fingrar på högen med papper.

– Visst, jag har gjort ett misstag, men det var inte med flit. Jag menar alla kan vi väl göra fel?

I går kväll såg hon ett tv-inslag om S-ledaren Håkan Juholt som under flera år fått fel bostadsersättning från staten. När reportern berättade att Juholt tjänar över 140 000 kronor i månaden skrek Anne rakt ut.

– 140 000! Det är ju mer än jag får ut på ett helt år. Här räknar man tusenlappar för att få det att gå ihop. Och så förlorar man allt. För ett enda misstag.

Mer läsning

Annons