Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slottets fasad på väg att vittra sönder

Sandstenen från Gotland var på väg att vittra sönder. Fallande stenar gjorde att delar av fasaden fick kläs med skyddsnät. Infästningsjärnen rostade och sprängde sönder stenen i sockeln.

Annons
Stockholms slotts fasader restaureras. I andra etappen av det 25 år långa projektet ska fasaderna på Sydöstra Logårdsflygeln mot Slottsbacken restaureras. Arbetet beräknas pågå till vintern 2013-2014.

Det är anledningen till att Stockholms slott är föremål för en omfattande renovering som beräknas ta 25 år och kosta cirka 500 miljoner kronor. Statens fastighetsverk inledde arbetet 2011 och första etappen – norra fasadens östra flygel – var klar 2012.

– Vi har delat in arbetet i lämpliga etapper. Det beror på att vi måste ha tillgång till kvalificerade hantverkare och att vi inte vill störa den regelrätta verksamheten alltför mycket. Stockholms slott är statschefens residens och tar emot 800 000 besökare om året, säger förvaltare Lotta Günther på Statens fastighetsverk.

Vissa stenar putsas om medan andra byts ut. Det är här Närkesten kommer in i bilden – ett företag som Lotta Günther för övrigt är mycket nöjd med.

– De gjorde ett jättebra jobb åt oss som liten andraentreprenör under etapp ett. När det var dags för nästa etapp hörde vi av oss till dem och frågade om de inte ville vara med och lämna anbud på en större del.

Att stenarna vittrar är inget specifikt för Stockholms slott, det problem dras alla riktigt gamla stenbyggnader med.

Vittringsproblemet har Stockholms slott dragits med i princip sedan det byggdes. Under århundradens lopp har man försökt komma tillrätta med det genom ibland direkt undermåliga tekniska metoder. Problemet blev än värre när stenen skrapades ren från linoljefärg i samband med en restaurering på 1890-talet.

När arbetet är klart ska slottet ha återfått den gulrosa färg som det putsades med vid restaureringen för över 100 år sedan.

– Den färgen mörknade med tiden och blev brun. Det var inte avsikten så därför putsades slottet om i samma färg på 1950-talet, men även den färgen har mörknat, säger Lotta Günther.

Den nya stenen huggs till med yxa för att den ska få samma utseende som den gamla sockelstenen.

Renoverades 1898

1697 brann slottet Tre kronor som hade anor från 1200-talet.

Uppdraget att rita ett nytt slott gick till arkitekten Nicodemus Tessin den yngre. Arbetena avstannade dock 1709 och återupptogs först 1727.

Vid Tessins död 1728 övertogs arbetet av Carl Hårleman. Han fullbordade slottskyrkan och Rikssalen, i huvudsak enligt Tessins planer.

Slottet stod klart på 1750-talet. Då hade en barockbyggnad skapats med fyra trevåningslängor vilka sluter sig kring en kvadratisk borggård.

Mellan 1898 och 1902 genomgick Stockholms slott en omfattande renovering. Fasaden var då svart av sot. Slottet putsades i en gulrosa färg som mörknade med tiden. På 1950-talet putsades därför slottet om i samma gulrosa nyans, men även den färgen har mörknat.

Källa: ne.se

Mer läsning

Annons