Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt avklarat fullmäktigemöte

På måndagskvällen hölls det sista fullmäktigemötet innan valet. Ett ärendefattigt och snabbt avklarat möte, där frågan kring driftkostnader av kommunens byggnader var det enda som lockade ledamöterna till debatt.

Annons

Till de beslut som klubbades utan diskussion hörde ändringar i reglerna kring partibidrag. Från och med nu kommer bidraget liksom tidigare att betalas ut i förskott, men om partiet inte har deltagit på minst hälften av det kommande årets fullmäktigemöten kan bidraget krävas tillbaka.

Det beslutades även, efter ett par korta besök i talarstolen av bland annat motionären Mats Gunnarsson, (Mp), att parkeringar för pendlare samt ett parkeringshus ska tas i beaktning framöver. Tekniska kontoret har nu fått i uppdrag att marknadsföra pendlarparkeringar och se vilka platser som är lämpliga för både befintliga och nya. Vad gäller parkeringshus ska detta ingå i den fortsatta centrumplaneringen.

LCC vållade debatt

Kvällens enda egentliga debatt väcktes utifrån oppositionsrådet Maria Haglunds, (M), medborgarförslag om att kommunen bör använda sig av livscykelkostnader ( LCC). Ett system som räknar ut driften för kommunala nybyggnationer.

– Ni socialdemokrater för gärna fram hur billigt ni bygger. Men det gäller inte bara att bygga snålt, utan även ha koll på vad det man bygger kommer att kosta i drift. Se bara på konstgräsplanen som blev dubbelt så dyr, sade Mats Gunnarsson, (Mp), som även menade att byggherren inte alltid är så intresserad av lång hållbarhet.

Dan-Åke Moberg, (S) var efter detta snabbt upp i talarstolen.

– Fruktansvärt att beskylla oss för att vi inte skulle ha koll, ni försöker svartmåla oss! Jag kan hålla med om att det blir lite dyrt ibland, men det är för att kvalité kostar. Eftersom vi är både byggherre och brukare så har vi erkänt bra kvalité på det vi bygger, sade Dan-Åke Moberg.

Tjänstemännens förslag till beslut var att kommunen ska bredda sin kunskap kring LCC-verktyget och efter ett yttrande av Maria Haglund blev det även i kommunstyrelsen beslutat att en återrapportering ska ske senast innan årets utgång.

– Ett bra svar från tjänstemännen. Tråkigt dock att politikerna tydligen inte tycker sig ha någon ny kunskap att inhämta, sade Per Holm (Kd).

– Till skillnad mot oppositionen är vi inga nej-sägare, därför har vi sagt att vi ska titta närmare på LCC-verktyget, sade Lennart Eriksson,(S).

Efter dessa med flera inlägg blev beslutet enligt förslaget.

Mer läsning

Annons