Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart slut på "kattpisslukten"

Närke kan andas ut. Sakab slutar med omedelbar verkan att ta emot det avfall som orsakat luktproblem de senaste dagarna.

Annons

Sakab berättar i ett pressmeddelande att man bedömer att lukten kulminerade den gångna natten.

– Vi räknar med att avfallet är slutbehandlat inom två dygn. Lukten kommer att klinga av efter ytterligare några dagar, berättar SAKABs vd Göran Eriksson.

Det är avfall, närmare bestämt råterpentin och metanol, från ett pappersbruk i Värmland som orsakat lukterna.

– Det är särskilda kemikalier, som bruken vanligtvis eldar upp själva, det brukar inte komma utanför anläggningarna, säger Göran Eriksson.

Det var tänkt att Sakab skulle ta emot avfall från det aktuella pappersbruket under december medan det pågår reparationer där. I och med att Sakab stoppar mottagningen får de nu ta hand om avfallet själva.

För Sakabs del återstår nu att titta närmare på sina egna rutiner.

– Det vi nu ska gå igenom är varför vi inte fångade upp de här problemen tidigare och vad vi kan göra för att säkerställa att det här inte händer igen, säger Göran Eriksson.

Det har visat sig att luktproblemen inte bara är ett lokalt problem. Under gårdagen rapporterades att den obehagliga doften spridit sig till Eskilstuna och på DN:s nyhetssajt rapporteras i dag att ”en doft som påminner om kattpiss, drog på onsdagsmorgonen in över Stockholm”.

Helsingfors nästa?

Mer läsning

Annons