Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjarna lägger krokben för blinde Leif

Hela vintern har Leif Enmalm och ledarhunden Klippen fått stå ut med att gå ute i gatan för att trottoarerna utmed Köpmangatan inte varit snöröjda.

Annons
Leif Enmalm som är blind har svårt att ta sig fram på Köpmangatan då trottoarena oftast blir igenösta när gatan snöröjs. På sina motionspromenader tvingas han och ledarhunden Klippen därför att gå ute i vägbanan trots den tunga trafiken.

Men i onsdag fick Leif, som är blind sedan många år tillbaka, nog. Då kom en väghyvel och fyllde på snöförrådet på trottoarerna samtidigt som den byggde upp snubbelvallar vid övergångsställena.

– Jag sitter med i sociala rådet och där har snöröjning av trottoarerna varit en följetong år efter år. Några gånger har tekniska kontorets chef Per Halldin varit med, men det har inte medfört att det blivit någon bättring ändå, säger Leif Enmalm.

Han påpekar att det inte bara han som är blind som får problem, utan att det även drabbar rörelsehindrade som behöver ta sig fram med rollator.

Nu tvingas Leif Enmalm att gå ute i vägen på Köpmangatan, som ofta trafikeras av tung trafik som tar den vägen till företagen på Via industriområde.

– Speciellt otäckt är det i kurvan där Köpmangatan svänger in mot centrala Kumla. Där är sikten så dålig att bilisterna har svårt att upptäcka fotgängare, förklarar Leif.

Visserligen skulle Leif kunna ta sig ut till Köpmangatan via villaområdets gator, men de är oftast för dåligt skottade och glashala de också.

– Som det är nu känner jag mig inplogad i mitt eget hus. Hunden klarar snövallarna, men jag som är blind har stora problem med dem trots att de inte är jättehöga.

På onsdagen fick alltså Leif nog och ringde kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S), och han lovade att ta ett snack med snöröjarna. Men på fredagen var trottoarerna lika fulla med snö som på onsdagen.

– Jag förstår inte varför gatorna prioriteras före trottoarerna, suckar Leif.

Mer läsning

Annons