Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater på alla ordförandeposter

Från och med årsskiftet blir det Socialdemokratiska ordföranden i alla nämnder och bolag.
Till och med kommunrevisionens ordförande är Socialdemokrat i röda Kumla.

Annons

Curt-Erik Gullberg valdes i november till ordförande i kommunrevisionen. I och med det bröt Socialdemokraterna mot den praxis som gäller i de flesta av Sveriges kommuner: ordförande i revisionen hämtas från oppositionen.

– Revisorerna driver inte politik, vi har ett namn som vi tycker ska bli en bra ordförande, sade kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson när frågan var uppe till omröstning och fick det att låta odramatiskt.

Flera politiker från oppositionen ansåg dock att det var en principfråga att ordföranden ska komma från oppositionen.

– Vi har ju till och med skrivit in det i vårt eget regelverk att ordföranden i revisionen bör hämtas från oppositionen, sade Mats Gunnarsson, (MP).

Spelade ingen rollIngen S-företrädare uttryckte att förre ordföranden Anders Svärd, (C), skulle ha gjort ett dåligt jobb och dessutom fastslog flera talare att det inte spelar någon roll vilken partifärg revisionens ordförande har.

Trots det ansåg S uppenbarligen att det var värt att bryta ”bör-principen” och ge även kommunrevisionen en S-ordförande.

Ny nämndNytt för mandatperioden är att det inrättas en gymnasienämnd där skolfrågor rörande de äldre skolåren kommer att behandlas.

Nämnden inrättades efter förslag från Socialdemokraterna, som kunde driva igenom beslutet med egen majoritet trots att oppositionen ansåg att det var de frågorna borde kunna hanteras av barn- och utbildningsnämnden.

– Det blir mycket att hålla i huvudet, att ansvara för allt från förskolan till gymnasiet i en nämnd, motiverades förslaget då av kommunalrådet Annica Eriksson, (S).

Dubbla posterNär man tittar på nämndens sammansättning är det trots allt så att Socialdemokraterna bedömde att Stefan Svensson klarade ut att vara ordförande för både barn- och utbildningsnämnden. Samma upplägg har oppositionen där Per Holm, (KD), är gruppledare i båda nämnderna.

Varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får några ordinarie platser i nämnderna.

Vänsterpartiet får dock, på grund av ett samarbete med Socialdemokraterna, ersättarplatser i de flesta nämnderna.

Mer läsning

Annons