Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden befrias från ”ryggsäck” på 20 miljoner

De kommunala nämnderna får än en gång ekonomisk hjälp från kommunstyrelsen efter att ha visat upp dystra minussiffror i sina budgetar. Bland annat lyfts 20 miljoner kronor av från socialnämndens underskott.

Annons

När kommunstyrelsen sammanträdde på onsdagen, rådde det delade meningar om hur man skulle handskas med nämndernas underskott.

Miljöpartisten Mats Gunnarsson tyckte att alla nämnder med ett underskott skulle skrivas upp till ett nollresultat. Moderata oppositionsrådet Mats Hellgren, tillsammans med FP, KD, och C, tyckte i stället att alla nämnder skulle få ett nollresultat inskrivet, även de som uppvisade mindre överskott.

– Normalt vill vi att nämnderna får ta med sig hela sitt resultat, både vad gäller överskott och underskott, för att cheferna ska ta sitt ansvar. Men nu har vi så många nya chefer så då ville vi ge dem ett bra arbetsutrymme med att få börja på noll, säger Mats Hellgren.

Han såg förslaget som en engångshändelse som nämnderna inte ska räkna med upprepas.

Hälften tas bort

Beslutet blev dock enligt den socialdemokratiska majoritetens förslag: 50 procent av överskott och underskott behålls av nämnderna, undantaget socialnämnden som blir av med nästan två tredjedelar av sitt underskott.

– Jag har haft diskussioner med våra nämndordföranden, och de ställer upp på vårt förslag. De tror sig klara sina budgetar med den hjälp de nu får, och vi har också över lag mycket bättre koll på kommunens ekonomi mot vad vi tidigare haft, säger Lennart Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bokslutet för 2011 för Kumla kommun ska upp till behandling vid nästa kommunfullmäktigesammanträde. Då kommer det redovisas att det sammanlagda överskottet för kommunen blir 22,5 miljoner.

Drog över 41 miljoner

För socialnämnden, gymnasienämnden och barn- och utbildningsnämnden ser det dock sämre ut. De drar över sina budgetar med sammanlagt 41 miljoner kronor.

Principen att de olika nämnderna ska ta med sig såväl underskott som överskott från föregående år in i nästa budgetår, har funnits i flera år. Men detta har åsidosatts vid flera tillfällen till följd av att underskotten har varit omfattande för såväl barn- och utbildningsnämnden som socialnämnden.

Sett till hela kommunen blev skatteintäkterna högre än beräknat och det är nu de pengarna som fördelas för att i viss mån täcka nämndernas underskott.

Mer läsning

Annons