Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solbackas kök läggs ner- nya tillkommer istället

Från och med i sommar blir Kungsgårdens kök huvudkök för matlagning till Kumlas äldre. Nya tillagningskök kommer också att byggas vid det nya äldreboendet vid Prästgårdsskogen och vid Vialundskolan.

Annons

”Måltiderna är för många boende det bästa på hela dagen och måltidssituationerna bör därmed vara en stund av njutning”.

Så skriver Kumlas kostchef Eva Sjögren angående framtidens mathantering inom äldreomsorgen. Nya nationella riktlinjer ska ge bättre mat till de äldre vilket i sin tur ställer ökade krav på de kök som används.

I dag tillagas maten till de äldre vid köken i Hemgården i Sannahed och vid Solbacka och Kungsgårdens kök i centrala Kumla. Solbackas kök är gammalt och slitet, och kommunstyrelsens har därför beslutat att matlagningen vid Solbacka ska sluta till sommaren.

Förra sommaren levererades maten till Solbacka från närbelägna Kungsgården. Det fungerade så bra att man nu vill fortsätta med det. Kungsgårdens kök ska liksom tidigare även leverera mat till Kvarngården.

Kungsgårdens kök är i dag kommunens största och bästa. Det behöver även finnas kvar då avdelningarna på Kungsgården inte är anpassade som mottagningskök. På Kungsgården finns även en servering som både är personalmatsal, servering för dagverksamhet och andra matgäster utifrån samt samlingssal för de boende.

När ett nytt äldreboendet byggs vid Prästgårdsskogen är tanken att den ska inrymma ett nytt modernt kök. Dit flyttas även mattjänsten, som i dag finns på Kungsgården och som levererar kylda lådor till de äldre som beställt sådana. Köket ska ha kapacitet att tillaga cirka 150 matlådor per dag utöver maten till det egna boendet.

Samtidigt togs beslut om att bygga ett nytt tillagningskök på Vialundskolan, vilket gör den skolan likvärdig Skogstorpsskolan och Kumlaby skola där maten redan i dag lagas på plats.

– Vi är en växande kommun med växande behov. De nya köken ska ha golvutrymme för fortsatt utökning, säger Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionsrådet Mats Hellgren (M) ville ha ett tilläggsyrkande om en utredning kring om Kumlas restauranger skulle kunna leverera mat till kommunens skolor, ett förslag han gett redan tidigare och som nu samtliga oppositionspartier ställde sig bakom. Men förslaget avslogs av S-majoriteten.

– Vi har ett ansvar att maten har ett näringsriktigt innehåll, och även ett mål kring att en viss andel av maten som serveras ska vara ekologiskt. Vi tycker att man överblickar de delarna lättare när vi själva lagar maten, säger Katarina Hansson.

Mer läsning

Annons