Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopor på fel plats fortsätter uppröra

Diskussionen om sopor som felaktigt slängs i utkanten av villaområden rullar vidare.
Nu senast är det en studsmatta som slängts intill lekplatsen i Smedstorp.

Annons

NA har tidigare skrivit om tipplatser, där Kumlabor slänger både trädgårdsavfall och annat. Morgan Pettersson bor i Smedstorp. Han berättar om en allmän dumpningsplats strax nedanför lekplatsen intill bostadsområdet.

– Senaste tillskottet är en trasig studsmatta, säger Morgan Pettersson som efter att han hittat studsmattan ringde Kumla kommuns miljöchef Peter Eriksson.

Ett lagbrott– Han verkade ha en rätt avslappnad inställning till när saker slängs och tyckte att vi grannar först och främst ska tala med varandra. Men jag tycker att kommunen borde agera kraftigare.

När också NA ringer upp Peter Eriksson, säger han att det inte bara är nonchalant att slänga saker på annans mark, utan också ett lagbrott som kan beläggas med böter.

– Svårigheten är att man i princip måste ta dem som slänger saker på bar gärning. Alternativt om någon boende har ett namn att ge oss, då kan vi från kommunens sida gå vidare med att göra en anmälan, säger Peter Eriksson.

– Inte minst för grannsämjans skull, är det dock att föredra om de boende först talar med varandra.

Röjer på tippställenKommunen har personal som ibland åker ut och röjer rent vid spontant uppkomna tippställen. Peter Erikssons uppfattning är att dessa platser är lika vanligt förekommande vid alla villaområden, med den gemensamma nämnaren att det finns en obebyggd tomt eller öppen plats att slänga saker på.

– Det är väl av ren lathet som folk kör bort saker på sin skottkärra istället för att lägga det på en släpvagn och köra det till Kvarntorp.

Peter Eriksson är för en kommunal tipp-plats på närmare håll av det slag som nu utreds.

– Det skulle nog öka viljan att slänga på rätt plats, även om det nog är svårt att helt få bort de olagliga tipparna.

Och den slängda studsmattan i Smedtorps, hur blir det med den?

– Vi kan ju inte ha en studsmatta ligga där i all evighet. Så om inte den skyldige själv tar bort den blir det en uppgift för kommunens anställda att gö

ra det, säger Peter Eriksson.

Mer läsning

Annons