Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelens hus - allt under ett tak

Spelens hus i Kumla ska bli en möjlighet att samla alla spelintresserade under ett tak. Oavsett om man är intresserad av datorspel, tv-spel, brädspel, rollspel, kortspel – ja vilket spel som helst.

Annons
Eli Pettersson, spelkulturell handläggare på Studiefrämjandet, till vänster i bild ligger bakom initiativet. Med på bilden är även Anders Ryefalk

Studiefrämjandets lokal på Götgatan användes under flera år som tillhåll för folk med spel som intresse. Man sågs ofta och anordnade spelkvällar i olika former.

Men efter hand som tiden gick skedde aktiviteterna mer och mer sällan och till slut blev gänget för litet och man bestämde sig för att lägga ner.

Men nu ska lokalerna åter fyllas av liv och spel. Studiefrämjandet i Kumla ska i samarbete med det svenska ungdomsförbundet Sverok, starta spelens hus i Kumla.

– Jag fick reda på att det stod en lokal ledig i Kumla och vi har funderat en tid på att ta efter det Sverok gjort i Göteborg där de startat just ett spelens hus. Så nu kan vi titulera oss som stolt tvåa i landet att starta något sånt här, säger Eli Pettersson.

Eli Pettersson är handläggare för all spelkulturell verksamhet inom Studiefrämjandet. Det är även han som ligger bakom samarbetet med Sverok och initiativet till huset.

– Vi hoppas att fler ska haka på idén med spelhus, säger han.

Sverok är Sveriges till antalet största ungdomsförbund med 110 000 medlemmar. Sverok får statligt stöd som de delar ut i form av bidrag till sina föreningar och projekt. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar och verksamheter. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN är några av aktiviteterna. Spel om pengar är dock förbjudet.

Huset kommer att ge många mindre spelföreningar i Sydnärke ett tak att mötas under. Men huset ska inte bara vara till för de redan erfarna spelarna. Förhoppningen är att även de nyfikna nybörjarna ska få en möjlighet att upptäcka spel och kanske hitta något just för dem.

– Vi hoppas ju naturligtvis att alla ska hitta något de tycker om. Att vi kan samla så många olika spelformer, spel och spelare som möjligt, säger Eli.

– Jag sitter och beställer en massa olika spel. Det blir en del klassiker men jag försöker även att blanda in mer ovanliga titlar för dem som kommit lite längre. Sen kommer det även finnas utrymme för tv och datorspel såklart. Alla typer av spel är välkomna så länge man inte spelar om pengar, tillägger han.

Det är en del jobb kvar innan de gamla lokalerna är redo att användas. Eli planerar för nya möbler, nya fönster och ett upprustat kök.

– Det måste vara lokaler man kan trivas och vistas länge i inför framtida spelnätter och LAN, säger han.

Den officiella invigningen av spelhuset är planerad till den 22 mars.

Mer läsning

Annons