Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal bankdosa av kompis - plockade ut 450 000 

En 22-årig man från Kumla dömdes under torsdagen till fängelse i ett år och åtta månader för grovt bedrägeri.

Annons

22-åringen har känt offret, som även han är från Kumla, under flera år. Men på senare tid har de inte umgåtts särskilt mycket då 22-åringen arbetat i Stockholm. Vid årsskiftet fick offret ärva omkring 500 000.

22-åringen visste om arvet och var även den som hjälpte offret att skaffa internetbank. Den åttonde februari i år umgicks de hemma hos offret. Dagen därpå upptäckte offret att hans bankdosa saknades. Han spärrade sitt konto men det visade sig att 450 000 kronor saknades – offret misstänkte genast 22-åringen.

22-åringen har medgett att han hade sett bankdosan liggandes på ett bord och plockat den med sig. Därefter åkte han till en kompis, en 39-årig man, i Solna. 22-åringen och 39-åringen kom överens om att föra över pengar från offrets konto. 39-åringen kontaktade i sin tur en 37-årig man från Katrineholm och erbjöd honom 100 000 kronor om han fick låna 37-åringens konto för en överföring.

Dagen därpå upptäckte 37-åringen att han hade 450 000 kronor på sitt konto. På måndagen, tionde februari, åkte 37-åringen till Solna för att hämta ut guld som 39-åringen köpt för delar av de stulna pengarna. När han hämtat ut guldet greps han av polisen.

39-åringen kontaktade under lördagsnatten, när transaktionen ägde rum, ytterligare två män och erbjöd dem kompensation för att låna deras konton, de båda männen är 39 och 34 år gamla. 22-åringen och 39-åringen från Solna bedöms av tingsrätten ha haft en drivande roll och döms således för grovt bedrägeri. De tre andra männen dömdes för penninghäleri då de främjat brottet genom att göra sina konton tillgängliga.

Samtliga av de dömda förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. 22-åringen är dock den enda som dömdes till fängelse, de övriga dömdes till skyddstillsyn. Utöver detta ska de betala skadestånd till offret som fått tillbaka 165 104 kronor av de pengar som togs från hans konto.

Mer läsning

Annons